Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zsíros profitot zsebelt be Orbán Viktor kormányfő jó barátja, Garancsi István  érdekeltsége, a Mobil Adat Kft. a kiskereskedelmi vállalkozások pénztárgépeinek bekötésén az adóhatósághoz - derül ki a Világgazdaság összesítéséből. (Garancsi István a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb listáján 24 milliárd forintos becsült vagyonnal a 30. helyen áll.)

Ezt a cégét 2012 végén hozták létre, a nagyvállalkozó 2014 óta a többségi tulajdonosa. A kft. forgalmazza a pénztárgépek működtetéséhez szükséges SIM-chipet. és biztosítja a távközlési szolgáltatást. Árbevétele két éve 1,5 milliárd forint volt 226 milliós adózott eredmény mellett. Az utóbbiból a tulajdonosok 220 milliót osztalékként kivettek. A Népszabadság korábbi cikke szerint 2015-ben már kétmilliárd forint feletti forgalommal 453 milliós profitot ért el a cég, amelyből a 420 milliós osztalék jutott a tulajdonosoknak.

Magukat a speciális pénztárgépeket szállító cégek csak 2014-ben kaszáltak nagyot a berendezések eladásán, aztán visszazökkent tevékenységük a régi kerékvágásba. A leglátványosabb ugrást a 2013 júliusában bejegyzett LA Pénztárgép Kft. érte el.

Ez a cég augusztusban megkapta az engedélyt berendezése értékesítésére, és a 2013-as semmi után 2014-ben már 1,6 milliárd forint árbevételt ért el, 160 millió adózott eredménnyel. Tavaly már csak 380 millió volt a bevétel és veszteséges volt a cég. A kft. a Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral jó kapcsolatot ápoló Horváth László milliárdos cégcsoportjához tartozik.