Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ő egy nagyszerű ember, és nagyon jól, keményen képviseli Nagy-Britannia érdekeit" - nyilatkozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken az Express brit lapnak, hogy mit gondol Theresa May brit kormányfőről.

A magyar vezető elmondta, teljes bizalommal van az Egyesült Királyságot az Európai Unióból kivezető May iránt. A kormány álláspontjáról pedig azt közölte, hogy mindenki érdeke egy igazságos brexit, annak brit oldalon támasztott feltételeivel. "Én úgy gondolom, hogy ez egy hasznos párbeszéd, amelyik jól halad" - magyarázta Orbán a tárgyalások alakulását.

Még inkább kiállt mellette, amikor újságírók arról kérdeztek, hogy nem nehezíti-e a tárgyalásokat, hogy Theresa May és a brit konzervatív párt elbukta a választásokat, így a kormányfő nehezebben tehet ígéreteket az unió felé. Orbán azt hajtogatta, hogy "ő egy erős nő".

May helyzetét nehezíti, hogy szerda este a londoni alsóház megszavazott egy módosító indítványt, amelyben az előterjesztők jogi garanciákat követeltek arra, hogy a brit parlament törvényerejű határozattal dönthessen a brit EU-tagság megszűnéséről kötendő majdani átfogó megállapodásról. A brit kormányfőt tényleg csak az nyugtathatja meg, hogy a csütörtök esti EU-csúcs állam- és kormányfői vacsoráján több vezető is állva tapsolta meg.

Kiállt mellette - többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár is. Így fejezték ki támogatásukat, továbbá azt, hogy tárgyalópartnerként elismerik a hazájáért végzett munkáját.