Oroszország nagy érdeklődést mutatott a thaiföldi élelmiszerek és mezőgazdasági termékek importja iránt, miután betiltotta az Európai Unióból és az Egyesült Államokból érkező behozatalt - idézte a bangkoki kereskedelmi minisztérium államtitkárát, Csutima Bunjapraphasarát a The Nation című angol nyelvű thaiföldi napilap kedden. Az államtitkár elmondta, hogy a kérdésről már tárgyalt Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel, aki kifejezetten kérte a thaiföldi élelmiszerexport felgyorsítását.

Oroszország augusztus 7-én vetett ki egyéves embargót az EU-ból és az Egyesült Államokból származó élelmiszerekre. A moszkvai lépés válasz volt arra, hogy az EU és Amerika korábban ágazati gazdasági szankciókkal sújtották Oroszországot, amiért az állításuk szerint aktívan támogatja a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szeparatista fegyvereseket. Ugyanakkor elemzők már egy hónappal ezelőtt is arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz embargó rosszul sülhet el, mivel az ország jelentős élelmiszer-behozatalra szorul.

Thaiföldi eddig is Moszkva legfőbb kereskedelmi partnere volt a délkelet-ázsiai térségben, tavaly 4,66 milliárd dollár (1,1 ezer milliárd forint) volt a két fél közti teljes áruforgalom értéke. Összehasonlításképpen, Oroszország tavaly mintegy 11 milliárd euró (3,46 ezer milliárd forint) értékben importált élelmiszert az EU-ból.