Szlovákiára nem jellemző a kifejezett nyugati irányultság, de az oroszországi orientáció sem - derül ki a Focus ügynökség felmérésből, melyet a Szlovák Atlanti Bizottság és a Közép-európai Politikai Intézet (CEPI) megrendeléséből végeztek, és a pozsonyi Új Szó hozott nyilvánosságra.

A megkérdezettek 23,1 százaléka szeretné, hogy Szlovákia inkább a Nyugat része legyen, 12,3 százaléknyi inkább Kelet felé húz. A válaszadók 51,8 százaléka Szlovákiának egyfajta "köztes" szerepet képzel el, 12,8 százaléknyian nem tudtak dönteni. A 18-24 éves fiatalok 40 százaléka teszi le a voksát Szlovákia nyugati irányultsága mellett, ez az arány a legidősebb generációnál csupán 11 százalék.

A felmérésből az is kiderült, hogy Szlovákia EU-tagságát már csak a megkérdezettek 52 százaléka támogatja; ez az arány 2010-ben még 68 százalék volt. A Visegrádi Együttműködés ellenben nagy népszerűségnek örvend, a felmérésben résztvevők 63 százaléka támogatta.

A NATO-tagságot a válaszadók csupán 30 százaléka értékelte pozitívan. Ennek ellenére a felmérésben résztvevők 54 százaléka szerint Szlovákiának segítséget kellene nyújtania, ha megtámadnák egy szövetségesét. Ugyanennyien gondolják úgy, hogy a NATO-tagság fontos a biztonságunk szempontjából. A szövetségi infrastruktúra kiépítését az ország területén ugyanakkor csak a megkérdezettek 36 százaléka támogatta.

A felmérés keretében arra is rákérdeztek, Szlovákiának mely országokkal kellene szorosabb kapcsolatokat fenntartania. A válaszadók óriási többsége - 67 százalék - Csehországot jelölte meg, majd következett Ausztria (37,2 százalék), Lengyelország (35), Magyarország (31,9) és Németország (31,6).