Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy az előre látható volt Oroszország az elmúlt hét vége óta a gázellátás megszakításával is zsarolja Ukrajnát. A Gazprom azzal fenyegette meg az új kijevi vezetést, hogy a második negyedévtől megszüntetheti azt az árkedvezményt, amiről Viktor Janukovics volt államfő és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin egyezett meg decemberben - emlékeztet a Financial Times (FT) abban a cikkében, amelyben egy a 2009-eshez hasonló gázkonfliktus lehetőségét mérlegeli.

A nagy kérdés tehát az, hogy az Európai Uniónak aggódnia kell-e a fenyegetőzés miatt, elvezethet-e ez oda, hogy a Gazprom európai gázexportja is megszakad. Ukrajna becslések szerint 1,55 milliárd dollár értékű gáz árával tartozik az orosz gázmonopóliumnak.

Aggasztó

Alexej Miller, a Gazprom vezére közölte, hogy áprilistól már nem adnak engedményt az Ukrajnának szállított gáz árából - idézte a BBC az Interfax hírét kedden. A Gazprom ismét 400 dollárt kér Ukrajnától az oda szállított földgáz ezer köbméteréért a két hónapja érvényben lévő, kedvezményes 268,5 dollár helyett - közölte Miller. Hozzátette: Ukrajna nem egyenlítette ki a februári szállítások ellenértékét, és 1,529 milliárd dollárral tartozik.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő üdvözölte a Gazprom döntését, mondván, aki nem fizeti ki határidőre a számláit, annak viselnie kell a következményeket.

Oroszország azt követően biztosított egyharmados kedvezményt a gáz árából Ukrajnának, hogy az azóta hivatalából elmozdított Viktor Janukovics ukrán elnök november végén váratlanul bejelentette: Kijev nem írja alá az Európai Unióval a társulási egyezményt, amelyről évek óta tárgyaltak.

Andrej Kruglov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese azt mondta a hét elején Londonban egy befektetői találkozón, hogy aggasztónak tartják a kialakult helyzetet. Az ukránok fizetnek ugyan, de nem olyan összegeket és nem olyan ütemben, ahogy azt az orosz fél elvárja.

A Gazprom keddi bejelentése nem meglepő annak fényében, hogy szombaton az orosz energiaügyi minisztérium tisztviselője azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy figyelembe véve az ukrán adósságokat, ostoba és rossz döntés lenne a diszkont fenntartása a második negyedévben. Ha az ukránok nem faragják le a tartozásukat, akkor nincs értelme a kedvezmény meghosszabbításának.

Honnan lesz pénz?

A helyzetet bonyolítja, hogy az oroszok felfüggesztették a szintén decemberben elfogadott 15 milliárd dolláros kedvezményes hitel folyósítását. Az első hárommilliárdos részletet még átutalták, ám a kétmilliárdos második részlet már nem érkezett meg Kijevbe. Az új ukrán kormány az EU-tól és az IMF-től remélhet pénzt, ám ez bizonytalan. A Valutaalappal legkorábban áprilisra állapodhatnak meg egy készenléti hitelkeret megnyitásáról.

A 2009-es gázválság idején Kijev leállította az európai tranzitot, miután a Gazprom a tartozások miatt megszakította Ukrajnába irányuló szállításait. Ez télen történt, a fogyasztás csúcsidőszakában. Az FT értékelése szerint a gázcsapok elzárása most sem zárható ki, ám nagyok a különbségek az akkori és a mostani helyzet szerint.

Ukrajna bespájzolt

Először is tavasz van, túl vagyunk a fogyasztási csúcson, ami az enyhe tél miatt egyébként sem volt túl nagy. Másodszor - részben az utóbbi körülménynek köszönhetően - az európai országok gáztárolói kapacitásuk 37-70 százalékáig fel vannak töltve gázzal - derül ki a Gas Infrastructure Europe adataiból. Ez alól kivétel Magyarország a maga 22 százalékos arányával, ám itt az elmúlt évtizedben olyan nagy tárolók épültek ki, hogy a kisebb arány is két hónapra elegendő gázkészletet takar - írta a Reuters.

Eközben Ukrajna megkétszerezte orosz gázimportját az elmúlt néhány napban. Az Ukrtransgaz, az ukrán tranzitot lebonyolító állami monopólium március 1-jén például 45 millió köbméter gázt vett át szemben a 2013. március 1-jei 20 millióval. Egyes elemzők szerint Kijev a lehető legtöbb gázt akarja beszerezni a kedvezményes áron.

Gáztartalékok (százalék)*
Bulgária71
Csehország38
Lengyelország72
Magyarország22
Németország60
Olaszország51
*európai uniós országok gázkészlete tárolókapacitásuk százalékában
Forrás: Gas Infrastructure Europe

Ez van a spejzban

Az Ukrajnán keresztüli kőolaj- és földgázszállítások leállása esetén elsődlegesen a Magyar Szénhidrogén Készletezési Szövetség (MSZKSZ) által tárolt biztonsági készletek állnak az ország rendelkezésére - derül ki a Napi.hu korábbi cikkéből. (A szövetség feladata a biztonsági kőolajkészlet megvásárlása, tárolása és értékesítése, az ehhez szükséges tárolók létesítése, működtetése és fejlesztése.) A február végi adatok szerint 491,2 ezer tonna kőolajat, 437,5 ezer tonna gázolajat és 225,4 ezer tonna 95-ös benzint tároltak a szövetség tagjainak létesítményeiben. Ez kőolajból és kőolajtermékekből 104 napos tartaléknak felel meg.

Földgázból 651,9 millió köbméteren áll jelenleg a biztonsági készlet - ez az MMBF Zrt. szőregi tárolójában található -, a kereskedelmi készletekkel együtt pedig - amelyek a Magyar Földgáztároló Zrt. négy, az E.On-tól megvásárolt tárolójában vannak - 1,4 milliárd köbméter van a tárolókban a február 20-i állapot szerint. Ez az 1,4 milliárd köbméter mintegy kéthavi átlagfogyasztásnak felel meg.

Ugyanakkor nem csak erre vagyunk utalva egy esetleges ukrán leállás esetén, hiszen Magyarországra jelenleg is érkezik földgáz a HAG vezetéken. Ez egy elhúzódó keleti krízis esetén is biztosítja az ország minimális szinten történő ellátását.