Matolcsy György újraírva a jegybankokra vonatkozó szabályozást beveszi a családtagjait és a barátait a bank pénzének elosztásába. Mindezt az Európai Unió (EU) egyik tagországában teszi. Amióta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke lett, egymilliárd dollárnyi összeget tolt át hat alapítványba az MNB-től, fittyet hányva a felügyelőbizottság ellenkezésére és az EU rosszallására.

Ezekkel a megállapításokkal indul a Bloomberg cikke, amely részletesen ismerteti nemzetközi olvasótáborával az MNB körüli botrányt. A cikkből kiderül, hogyan jutottak pénzhez az alapítványokból Matolcsy rokonai és Orbán Viktor miniszterelnök szövetségesei, továbbá hogyan adtak ki a bankelnökről szóló, illetve általa írt könyveket, és hogyan vásárolták vissza azok egy részét.

El akarták titkolni

Matolcsy szerint ez a forrás - nagyjából megfelel a NATO-tag Magyarország védelmi büdzséjének - új helyén már nem közpénz, és Orbán Viktor miniszterelnök harcolt azért, hogy ennek jegyében titkosítsák felhasználását. A hatalom ellenfeleinek ritka sikere volt, amikor az Alkotmánybíróság ezt megakadályozva leszögezte, hogy a közpénz így nem alakulhat át magánpénzzé.

A kiterjedt patrónusi rendszer nyilvánosságra kerülése sok magyart megdöbbentett, pedig többségük támogatta Orbán - akit a Bloomberg Vlagyimir Putyin orosz elnök rajongójaként jellemez - manővereit az úgynevezett illiberális állam kialakítása felé. A magyar kormányfő pártja 2010-ben és 2014-ben is kétharmados többséget szerzett a parlamenti választásokon.

Ez durva!

Gyakorlatilag egy nagy halom dokumentum bizonyítja a jegybank megkérdőjelezhető kifizetéseit az elnökéhez kapcsolódó személyeknek - fejtegette Otilia Dhand, a kockázatelemzéssel foglalkozó brüsszeli Teneo Intelligence tanácsadó cég szakértője. Még kelet-európai mércével mérve is messze a szokásos mértéken felüli uram-bátyám kapitalizmusról tanúskodik ez az ügy.

A Bloomberg elpoénkodik azon, hogy az MNB épülete a budapesti Szabadság téren van, az USA nagykövetségének szomszédságában, majd részletesen ismerteti a még 2014-ben keletkezett 1,8 milliárd dollárnyi nyereség egy részének sorsát. Az elmúlt két évben a 60 éves Matolcsy és az alapítványok többi kuratóriumi tagja a közfigyelmet elkerülve költötte és fektette be a jegybankból áttolt pénzt.

"Leminősítették" Magyarországot

Matolcsy elhárította, hogy interjút adjon az ügyben a hírügynökségnek. A hazai nyilvánosságban következetesen tagadja vétkességét, az ügyet az ellenzék botrányos politikai támadásának tartja. Orbán határozottan kiáll szövetségese mellett.

Nem jó hír a magyar kormánynak, hogy a Transparaency International januárban, azaz még a botrány kirobbanása előtt az összes többi EU-tagországnál erőteljesebben rontotta Magyarország helyezését éves korrupciós listáján. Az indoklás szerint a korrupció a magyar miniszterelnök irányítása alatt centralizálttá vált és szisztematikusan folyik.

Politikai cél

A Bloomberg idézi Lentner Csabát, az egyik alapítvány kurátorát, korábbi képviselőt, aki kijelentette, hogy a cél Orbán hatalomban tartása olyan hosszú ideig, ameddig csak lehet. Ezt szolgálja a fiatal választók tudatának formálása a kormány alapelveinek szellemében.

A 2018-as választás szerinte azon fog eldőlni, hogy mennyire lesznek elfogadottak a kormány gazdasági, szociális és ideológiai elvei. Ez egy csata, amelynek egyik bajnoka Matolcsy - derült ki a szavaiból.

Az EU-t külön aggasztja, hogy az egyik alapítvány, amely 218 millió dollárral gazdálkodik, társintézményével együtt pénzügyi befektetéseket is folytat. Egyebek mellett államkötvényeket vesznek. Az európai alapszerződés tiltja a jegybankoknak országuk államkörvényeinek "közvetlen vásárlását".

Van okuk az idegességre

A Bloomberg szakírója, Simon Zoltán úgy véli, hogy az Európai Központi Banknál meg kellene szólalnia a riadócsengőnek, ha igaz, amit Bod Péter Ákos közgazdász professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök mond.

Ennek semmi köze az MNB monetáris politikájához - jellemzi az alapítványi háló működését. Sokkal inkább egy családi pénzesládikóról van szó. Az egész az úgynevezett patrióta gazdaságpolitika paródiája. Valójában egy sokkal egyszerűbb fogalommal, a nepotizmussal jellemezhetjük, ami itt folyik.