A lengyel parlament képviselőinek a hadügyminiszter visszahívásáról kellett volna vitázniuk, ám Beata Szydlo miniszterelnök kiesett a szerepéből, miután szólásra emelkedett - derül ki a gazeta.pl tudósításából. A kormányfő minden átmenet nélkül, egyszer csak az európai politika ügyeiről kezdett beszélni, olyan érveket sorolva, amelyek összecsengenek a magyar kormány mondanivalójával.

A manchesteri merénylettel kapcsolatban a következőt mondta:

"Nem veszünk részt a brüsszeli elit őrültségében. Nem hagyjuk magunkat zsarolni, és nem adjuk meg magunkat politikai korrektség korlátainak. A kormány soha nem fogja osztani a nyitott határok ideálját, mert úgy véli, hogy képes elhárítani a lengyeleket kívülről fenyegető veszélyeket."

Lengyelország az Európai Unió egyetlen zsarolásának sem enged - folytatta. A terroristák továbbléptek eggyel, mert gyermekeket bántottak. Ebbe akartok beleegyezni? Oda akartok jutni, hogy Lengyelország tehetetlen legyen? - tette fel a költői kérdéseket az ellenzéknek arra célozva, hogy éppen ezt várja politikai ellenfeleitől.

Még ezt követően sem sikerült megnyugodnia. "Hova tartasz Európa?" - fordult a Szejmnél nagyobb nyilvánosság felé. "Állj fel a térdelésből, ébredj a letargiából, mert ellenkező esetben minden nap a gyerekeidet sirathatod meg!"