Még ebben a hónapban lefektetik a legújabb orosz hadihajó, az új generációs Project 22880-as gerincét a Krímben, a feodoszijai hajógyárban - jelentette a Szputnyik hírügynökség. A futurisztikus megjelenésű, Vihar névre keresztelt, apró rakétanaszád mellett még az idén 13 hadihajó, illetve tengerészeti kiszolgáló egység hagyja el az üzemet.

A 800 tonna vízkiszorítású, 30 csomós sebességre képes új korvetteket kiváló manőverező képesség és tengerállóság, valamint csökkentett láthatóság jellemzi - ezzel szokták jelezni, hogy bár a hajó nem tud lopakodó technológiát alkalmazni, ahhoz hasonlóan nehezen felderíthető. Fegyverzetüket nagy pontosságú rakéták és fejlett tüzérségi rendszer alkotja.

A Pravda napilap szerint az ukrán fennhatóság alatt teljesen leépült a félsziget hajóépítő és -javító bázisa, ezért az orosz kormány egyik legfontosabb feladatának ennek újjáépítését tartja. A bázist alkalmassá akarják tenni a polgári hajóépítés igényeinek kiszolgálására is.

A Kercsi-öbölben épülnek majd a nagy hajók, Szevasztopoliban a légpárnás hajók, kompok és utasszállítók, amelyek különösen fontosak a félsziget és az orosz szárazföld közti összeköttetés biztosításához.