A Válasszunk bölcsen! (Choosing Wisely) mozgalomhoz tartozó orvoscsoport újabb listát jelentett meg azokról a vizsgálatokról és kezelésekről, köztük számos évtizedek óta bevett gyakorlatnak számító eljárásról, amelyek általában haszontalanok, sőt, esetenként ártanak a betegnek. Így már összesen 17 gyógyítási ág 135 beavatkozása szerepel a listán - derül ki a Reuters összefoglalójából.

Az előbbiek között van egyebek mellett a neurológia, a szemészet és a mellkasi sebészet szakterülete, az utóbbiak kiterjednek rutinszerű és műtét előtti laborvizsgálatokra, sőt korai rákkezelésekre is, amelyeket olyan elváltozott sejtek jelenléte alapján indítanak, amelyeket nem rák, hanem csak egy szimpla fertőzés okozott. A Válasszunk bölcsen! kutatásait az American Board of Internal Medicine alap támogatja, célja, hogy meggyőzze az orvosokat a felesleges eljárások elhagyásáról.

A legtöbbet, a legjobbat

Az amerikaiak úgy gondolják, hogy ha az egészségükről van szó, akkor az a jó, ha minél több vizsgálatot végeznek. Nem foglalkoznak azzal, hogy melyiknek van értelme ezek közül és melyiknek nincs. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége például úgy fogalmaz, hogy "megkérdőjelezhető" a CT-vizsgálat a gyerekek kisebb fejsérülései vagy hasfájásai esetén. Ezek általában nem segítik a diagnózist, viszont növelik a rákbetegség kialakulásának kockázatát. Ha azonban az orvos valami szokatlant lát, akkor irány CT!

A felesleges vizsgálatok szaporodását szolgálja az amerikaiak másik mániája is, nevezetesen, hogy mindig a legújabb kezelést, gyógyszert akarják. Emiatt az orvosok és a páciensek is hajlamosak alkalmazni olyan eljárásokat, amelyek ezt megelőzően nem mentek keresztül rigorózus teszteken. Így sok esetben csak évek múlva, néhány tanulmány elkészülte után derül ki, hogy az új nem jobb, mint a régi. Emellett az orvosok kezeléseit a bevezetés előtt nem vetik alá olyan kemény ellenőrzéseknek, mint az új gyógyszereket.

Mellékhatás: óriási megtakarítás

A Choosing Wisely szakértői nem foglalkoznak a javaslataik anyagi következményeivel, amikor keresik a szerintük felesleges beavatkozásokat, ám tanácsaik megfogadásának mellékhatásaként jelentős megtakarítások érhetők el - derül ki a mozgalom egyik partner szervezete, a Consumer Reports' Health Ratings Center adataiból. Egy 300 ezer emberért felelős egészségügyi szervezet számításai szerint, ha csupán két tanácsát fogadják meg a Válasszunk bölcsen! mozgalomnak, azaz elhagyják a felesleges EKG- és csontritkulás-vizsgálatokat, akkor évente egymillió dollárt spórolhatnak meg. Országos szintre vetítve ez egymilliárdos megtakarítást jelent.

Ellenérdekelté teheti persze az egészségügyi intézeteket az eljárások szűrésében, hogy emiatt csökkenhetnek az ezek alapján szerzett egészségbiztosítási támogatásaik, ám számos vállalat - amelyek részt vállalnak alkalmazottaik egészségbiztosításának finanszírozásából, és az utóbbi időben ilyen költségeik megugrását tapasztalják - támogatja a Choosing Wisely ajánlásait. A cégek szakmai szervezetei terjesztik a Consumer Reports anyagait, amelyek elmagyarázzák a mozgalom kutatásainak eredményeit. Hangsúlyozzák, hogy a tanácsokat orvosok fogalmazzák meg, nem arról van szó - mondják -, hogy a munkaadó spórolni akar a munkavállalók egészségvédelmén, hanem hogy ésszerűen akar költeni erre.