Folyamatosan kísértik a 2011. március 11-ei fukusimai atomerőmű-baleset éppen hogy csak elkerült következményei Kan Naotót, Japán szeptemberben lemondott kormányfőjét, aki a Reutersnek engedett bepillantást abba, milyen mély volt a válság. A baleset megváltoztatta a gondolkodásomat - mondta -, volt egy pillanat, amikor az a veszély fenyegetett, hogy Japán főváros körüli része és maga Tokió is lakhatatlanná válik.

Ez azt jelentette volna, hogy nem csupán nehéz időket kellett volna átélnie a társadalomnak, és néhány tíz- vagy százezer embernek kellett volna új életet kezdenie, hanem megkérdőjeleződött volna Japán léte - szögezte le. Ennek a tragédiának a lehetősége győzte meg Kant arról, hogy országának meg kell szabadulnia a nukleáris energiától, felcserélve azt az alternatív forrásokra, például a napenergiára, ami ma már lehetséges.

Az energiaszolgáltatók nem félnek

Kan hívei szerint a korábbi miniszterelnöknek főként azért kellett lemondania, mert ezzel a meggyőződésével szembe fordult a befolyásos energiaszolgáltató-lobbival. A katasztrófa után feladták azt a korábbi tervet, hogy 2030-ra 50 százalék fölé emeljék a nukleáris energia arányát Japán áramellátásában. A Noda Josihiko vezette jelenlegi kormány egy középtávú programon dolgozik az alternatív források kihasználásának erősítésére, ám Kan szerint nem sietik el a dolgot.

Ugyanakkor jelenleg az 54 japán nukleáris reaktor három kivételével áll. Többségüket éppen felújítják és a kormány egyelőre nem tudta meggyőzni a helyhatóságokat arról, hogy újraindításuk biztonságos. Kan az alternatív energia felhasználásának előmozdítására akarja felhasználni befolyását. Úgy véli, hogy a japánok többsége olyan társadalomban akar élni, amely nem függ az atomreaktoroktól. Szerinte országa mintát nyújthat arra, hogy ez megvalósítható.

A francia és a brit kormány sem aggódik

Eközben a BBC arról számolt be, hogy Nagy-Britannia és Franciaország együttműködési megállapodást készül kötni atomenergetikai fejlesztésekről. A projektek értéke 500 millió font (602 millió euró) és összesen 1500 munkahelyet teremthetnek a szigetországban. A program a szakemberek képzésére, illetve k+f tevékenységekre is kiterjed.

A londoni kormány megerősítette, hogy nyolc új nukleáris létesítmény építését tervezi 2025-ig, mindegyiket már meglévő atomerőművek mellé telepítik. A technológia egy részét a Rolls-Royce szállítja, amely becslések szerint 400 millió fontos megrendelésre számíthat. A cég partnere az Areva, lesz: az előbbi hozza az üzletbe a gőzturbinákat és a többi gépészeti elemet, az utóbbi a reaktorblokkokat.