Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Írország állati jól járna, ha az Apple elbukná a fellebbezést minden jogszolgáltatási fórumon, s ezért be kellene fizetnie a dublini költségvetésbe az Európai Bizottság verdiktjében szereplő 13 milliárd euró (14,5 milliárd dollár) plusz kamatai elmaradt adót.

Ehhez képes Michael Noonan pénzügyminiszter azt ígérte a döntés nyilvánosságra kerülése után, hogy együtt harcolnak az amerikai céggel a bírság ellen.

Mire lenne elég?

A magyar GDP több mint tizedének megfelelő összeg elég lenne az ír egészségügyi költségvetés egyéves finanszírozására - emlékeztet a Bloomberg. Ha nem erre költenék, akkor építhetnének belőle 100 ezer lakást az ország szegényeinek vagy felhasználhatnák az államadósság csökkentésére.

A kapitális összeg több mint kétszerese a vállalati adóból az ír költségvetésbe 2015-ben befolyt összegnek. Annyi, mintha az ötmilliós ország minden lakója, beleértve az időseket és a gyerekeket is, 3000 dollárt becsengetne a közösbe. Nem véletlen, hogy az ellenzék, szemben Noonannal, azt akarja, hogy tegyék el a pénzt.

Nem tehetik?

A kormánynak azonban jó oka van az óvatosságra. Írország gazdaságpolitikája lényegében az alacsony vállalati adókra épül évtizedek óta. Ezzel vonzotta magához a Google, a Facebook és más vállalatóriások európai központját.

Akkor sem engedtek az alacsony adóból, amikor hat évvel ezelőtt a pénzügyi válság nyomán megroggyant ország az IMF és az EU pénzügyi támogatására szorult, pedig akkor lakosságtól kellett beszedni a vállalati oldalról hiányzó pluszadóbevételt.

Írország egyszerűen elkötelezte magát a 12,5 százalékos nyereségadókulcs mellett, amire tartósan számíthat bármely vállalat, amely megtelepedik a zöld szigeten.

Az imázs kérdése?

Noonan erre utalt, amikor azzal érvelt az extrabevétel elutasítása mellett, hogy a pénz elfogadása olyan lenne, mintha a szaporításra félretett krumplit ennék meg. Ennek az ügynek a sikerén a jövő ír generációnak sorsa múlik - tette hozzá.

Egyetért ezzel Peter Vale, a dublini Grant Thornton tanácsadó cég adószakértője, aki szerint az ügy a reputációról, az ország imázsáról szól. Az írek nem mehetnek bele abba, hogy elkezdjenek alkudozni az adókról, mert azzal elvesztenék azt a versenyképességüket erősen javító tényt, hogy különleges bánásmódot kínálnak a vállalatoknak.

Be kéne fizetni?

Van azonban a kormánynak egy további érve is. Nevezetesen, hogy a bírság csak átfolyna a költségvetésen. Az uniós szabályok szerint ugyanis a pénzt azonnal vissza kellene fizetniük az országnak a válság idején jelentős kölcsönöket nyújtó IMF-nek és eurótagállamoknak. Azaz a 180 milliárd eurós államadósság mérséklésére kellene fordítaniuk.

Az ellenzék persze azt követeli, hogy érjék el ennek a szabálynak a módosítását, amivel szabaddá tehetnék az utat az Apple-bírság tetszés szerinti elköltése előtt.