Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, Mario Draghi kezében van a kelet-közép-európai devizák árfolyamának alakulása - vélik az elemzők függetlenül attól, hogy például gyengülésre vagy erősödésre számítanak-e a következő hónapokban. A Société Générale SA és a Commerzbank AG például úgy véli, hogy annak az ezermilliárd eurónak, amelyeket az ECB az európai gazdaságba készül pumpálni, nem kis része Kelet-Közép-Európába vándorol - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Ezen túl azonban elég nagy szórás van a szakértők várakozásaiban. A hírügynökség felmérésében a múlt héten 43 százalékuk mondta azt, hogy a forint az év végére három százalékkal erősödni fog, míg 48 százalékuk jósolt ugyanekkora gyengülést. A zloty esetén 28 és 41 százalék volt ez az aránypár. A határozott erősödéshez az ukrán konfliktus számottevő enyhülésére lenne szükség, ami meglehetősen valószínűtlen - véli Thu Lan Nguyen, a Commerzbank devizastratégája.

309-320

Az ECB monetáris enyhítése akkor ad támogatást a zlotynak és a forintnak, amikor a lengyel és a magyar gazdaságot a defláció veszélye fenyegeti és az eurózóna, legnagyobb exportpiacuk gazdasága stagnál. Ehhez jön az ukrán válság káros hatása. Nem meglepő, hogy ebben a negyedévben a dollárral szemben leggyengébben szereplő feltörekvő piaci valuták közül hat valamelyik kelet-közép-európai ország devizája. A két sereghajtó az orosz rubel és a forint: az előbbi 6,2, az utóbbi 0,8 százalékkal gyengült azt euróval szemben június 30-a óta. A zloty 0,7, a román lej 0,4 százalékot veszített értékéből.

A Danske Bank várakozása szerint a magyar valuta az év végére 320 forint/euróra gyengül, míg lengyel "kollégája" 4,3 zloty/euróra. A SocGen optimistább: 313-as forint- és 4,15-ös zlotyárfolyamot, a Commerzbank 312-őt és 4,15-öt jósol. A Blomberg elemzői átlaga december végére 315 forint/euró és 244 dollár/euró. A SocGen szerint az év vége előtt a következő hetekben 309 forint/euróra erősödik a magyar valuta az euróval szemben, a Commerzbank márciusra prognosztizál 310 forintos árfolyamot.

Halvány érdeklődés

A befektetői érdeklődés javulása, ami a devizák erősödésében nyilvánul meg, nem feltétlenül tölti el örömmel a régiós országok döntéshozóit, mivel rontja országaik gazdaságának exportképességét. Csehországban novemberben 27 korona/eurós padlót határoztak meg. A cseheknek a 0,05 százalékon álló alapkamat miatt kevésbé kell tartaniuk az ECB pénzfolyójának beáramlásától, míg a lengyel és a magyar valuta erősödött, amikor az európai jegybank a hónap elején 0,05 százalékra vitte le alapkamatát.

A magyar alapkamat 2,1 százalék, a lengyel 2,5 százalék, ám az utóbbi a már a következő hónapban 2,0 százalékra csökkenhet. A Danske Bank elemzői szerint az eurózóna monetáris enyhítésének hatását felülírják a két ország saját kormányának és jegybankjának gazdaságösztönző törekvései.

Eközben kiderült, hogy az ECB első TLTRO olcsóhitel-akciójában csak 82,6 milliárd euró kölcsönt vettek fel a kereskedelmi bankok szemben a Bloombergnek nyilatkozó elemzők 100-300 milliárdos várakozásával. Emiatt elképzelhető, hogy az európai jegybank csak úgy tud több pénzt kihajtani a piacra, ha elkezdi felvásárolni a kereskedelmi bankok elől az övezet országainak államkötvényeit. Ezt tette az amerikai Fed és a Bank of Japan.