Az argentinok jöttek ki a legrosszabbul az amerikai hotels.com utazási portál felméréséből, amelynek kérdezői arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes nemzetek tagjai mennyire hajlamosak lopni ezt-azt a szállodákban. A felmérésben 28 ország ötezer válaszadóját kérdezték meg. Az argentinoknak majdnem háromnegyede elismerte, hogy elcsent már életében valamit vakációja alatt. A kétes értékű dobogóra rajtuk kívül a szingapúri, illetve a spanyol turisták jutottak fel.

A sorrend alsó régiójának egyik meglepő szereplője Kolumbia. Ennek az országinak a polgárai nagy többségükben nem "enyves kezűek": kevesebb mint egyharmaduk (31 százalékuk) ismerte el, hogy ellopott már apróságokat szállodákból. Rajtuk kívül a dánok, a hongkongiak és a dél-koreaiak többsége rendelkezik kellő önuralommal ahhoz, hogy ne lopjon, ha hotelben száll meg. A lista kellős közepén, a 16. helyen britek végeztek, akik kevesebb mint fele emel el apróságokat, ha szállodában száll meg.

A piperecikkeket, szappant, fogkrémet és egyéb fogyóeszközöket be sem vették a felmérésbe, mert az mindenki természetesnek veszi, hogy a turisták ezeket elviszik magukkal. Ez leszámítva elsősorban az írószereket dézsmálják meg a vendégek. A második helyre a papucsok jöttek fel: a turisták 12 százaléka gondolja úgy, hogy ezeknek otthon is hasznát vehetné. A harmadik legkedveltebb szuvenírok - a valóban csak ennek használható - szobakulcsok.

Csak nyugodtan, de óvatosan

Nincs olyan komolyan vehető hotelüzemeltető cég, amely arra kérné a távozó vendégeit, hogy nyissák ki kézitáskáikat vagy bőröndjeiket. Sőt, egyáltalán nem bánják, hogy ügyfeleik elviszik a tisztálkodószereket: abban bíznak, hogy amikor otthon használják azokat, akkor arra a szállodára gondolnak, ahonnan "újították" a szappant, törülközőt vagy bármi mást - mondja Jacob Tomsky, a szállodaipar egyik régi motorosa.

Azért nem árt vigyázni ezzel a szabállyal, mert előfordul, hogy egy-egy hotel morcosra veszi a figurát. A hírek szerint egyszer egy japán szálloda kihívta a rendőrséget és börtönbe juttatott egy párt, amely ellopott egy fürdőköpenyt és egy hamutartót. Egy nő három hónapot töltött rács mögött Nigériában, miután bőröndjébe csúszhatott néhány törülközőt a Transcorp Hilton Abuja Hotelben.

A leglopósabb nációk* (%)
Argentína73
Szingapúr71
Spanyolország70
Németország68
Írország67
Mexikó59
Oroszország59
Olaszország57
Japán56
Egyesült Államok53
*Az adott országhoz tartozó megkérdezettek hány százaléka ismerte el, hogy lopott már el apróságokat szállodákból.
Forrás: Yahoo.com