Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután kedden kiderült, hogy az orosz Gazprom napokon belül leállíthatja Ukrajna gázellátását, az ország kormányának tisztviselői kétségbeesetten könyörögnek a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy sürgősen siessen az ország segítségére - derült ki a CNBC-nek adott nyilatkozataikból. Nagyon komoly pénzügyi válságba kerültünk, ez nem kérdés - ismerte el Natalie Jaresko pénzügyminiszter.

Alig várjuk, hogy az IMF igazgatósága döntsön az országunknak megszavazott kölcsön első részletének átutalásáról. Az IMF 40 milliárd dollár friss hitelt gründolt össze Ukrajnának, amelyből 17,5 milliárd a saját pénze, a többit egyebek mellett EU-s forrásokból és európai intézményektől szedték össze. A Valutaalap ígéretet tett arra, hogy ha Kijev megkezdi a hitelprogram feltételéül szabott elvárások teljesítését, akkor elkezdik utalni a pénzt.

Segítség!

Az Egyesült Államokban született Jaresko biztos benne, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtett a feltételek teljesítése érdekében. Az elmúlt két hónapban kő keményen dolgoztunk azokon a reformokon, amelyek elindítása a hitel feltétele. A kormány mellett a parlament és a lakosság is elszánt a reformok végrehajtására, ezért arra számítunk március második hetében kaphatunk a pénzből. Ami azt illeti azt kívánom, hogy bár már korábban itt lenne - fogta már-már könyörgőre kérését.

A 40 milliárdos csomag elég arra, hogy stabilizáljuk a pénzügyi rendszert, ám ez csak a kezdet. Ha visszatérne a gazdasági növekedés, ha vissza tudnánk szerezni az elvesztett területeket Délkelet-Ukrajnában, akkor elég erősek lennénk ahhoz, hogy jóval nagyobb támogatásért forduljunk a nemzetközi közösséghez.

Biztos vagyok benne, hogy nem fenyeget az államcsőd - véli Dmitro Shimkiv, az ukrán elnöki kabinet helyettes vezetője. Világossá tettük az IMF és a nemzetközi hitelezők tisztviselői előtt, hogyan tudnánk az előnyünkre fordítani a támogatásokat és mit vállalnánk cserébe. Biztos vagyok benne, hogy csupán technikai kérdés a segítség megérkezése - tette hozzá. Ő is március elejére várja az első utalást.

Üres a kassza

Ukrajna őrült tempóban fogy ki a pénzforrásaiból. A jegybank külföldi devizatartalékai január végére 6,4 milliárd dollárra apadtak, miután iszonyú összegeket költöttek el a hrivnya árfolyamának védelmére, adósságtörlesztésre és az Oroszországtól vásárolt gáz árának kifizetésére. Miután a fegyveres konfliktust nem sikerült visszaszorítani, nem látszik a gazdasági hanyatlás vége.

Az ukrán nemzeti valuta hétfőn 33 hrivnya/dolláros árfolyammal rekordmélységbe gyengült, majd szerdára a 27,5-es szintig korrigált. A hrivnya fél év alatt elvesztette értéke felét - egy éve, tavaly februárban még a 10 hrivnya/dolláros szint alatt járt az árfolyam.

A központi bank szerdán újra beavatkozott: ezúttal megtiltották a kereskedelmi bankoknak, hogy ügyfeleiknek hrivnya ellenében külföldi valutát adjanak el, ami tovább gyengítené az ukrán fizetőeszközt.  Még saját magukat is korlátozták, határt szabtak jegybank által vásárolható mennyiségnek is. A devizaválság tiltakozásokhoz vezetett. A központi bank épülete körül civilek tüntettek a nemzeti valuta értékvesztése miatt.