Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszej Ragozin vezérőrnagy, az orosz légi deszantosok parancsnoka az éjszaka közölte az Interfax orosz hírügynökséggel, hogy minden Ukrajna területén feltartóztatott orosz deszantos visszatért.

A vezérőrnagy kora reggel arról is beszámolt, hogy a délnyugat-oroszországi Nyehotyejevka határátkelőnél átadták az ukrán hatóságoknak azokat az ukrán katonákat, akik szerdán a szakadárokkal vívott harc során átmenekültek a határon és menedéket kértek. Őket a dél-oroszországi Rosztovi területen helyezték el egy ideiglenes táborban.

Ragozin elmondta, hogy az orosz deszantosok visszatérését célzó tárgyalások nagyon nehezek voltak, "ugyanakkor győzött a józan ész" és sikerült megegyezniük az ukránokkal. Az orosz légi szállítású csapatok parancsnok-helyettese elfogadhatatlannak tartotta, hogy olyan hosszú ideig tartották fogva 10 katonájukat Ukrajnában, s ráadásul Kijevbe szállították őket. Szerinte a deszantosokat nagyon megviselte az eset és pszichológusok segítségére szorulnak.

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a légi szállítású csapatok 98-as hadosztálya 331. ezredének katonái a múlt hétfőn véletlenül lépték át az orosz-ukrán határ kijelöletlen szakaszát.

Az orosz deszantosok ukrajnai kihallgatásáról kedden közzétett videofelvételek szerint ugyanakkor az egység tagjai úgy tudták, hogy gyakorlatra vezényelték őket az ukrán határ menti térségbe, és sejtelmük sem volt arról, hogy eközben századuk átlépte az orosz-ukrán határt. Egyikük viszont kizártnak tartotta, hogy egy egész század "eltévedt" volna.

Időközben a Ria Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy az önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság vezetésének tájékoztatása szerint a délkelet-ukrajnai felkelők szombatról vasárnapra virradó éjszaka 223 ukrán katonát és nemzeti gárdistát adtak át az ukrán kormányerőknek. A délkelet-ukrajnai Sztaronobesevo település környékén 198 ukrán katonát fegyvereztek le.