Ivanka Trump, az amerikai republikánus párt elnökjelölti posztjára aspiráló Donald Trump lánya nemrégiben egy tévéinterjúban nem győzte fényzeni apját. Az idősb Trump szerinte egyebek mellett azért lenne kiváló elnöke az USA-nak, mert kemény külkereskedelmi egyezményeket kötne és visszahozná a munkahelyeket Amerikába - írta a Financial Times.

Eközben éppen ebben a témában kínos helyzetbe került. Papája kampánygyűlésén színes szavakkal ostorozza azokat, akik külföldön gyártatják az Egyesült Államok piacára szánt termékeiket, ráadásul kevéssé érzékenyek azok minőségére, ám Ivanka Trumpot pontosan ez a vád érte.

Selejt

A fogyasztói termékek biztonságával foglalkozó hivatal kivonatta a forgalom Trump divatcégének 20 ezer sálját. Az indok: az amerikai szabványtól elmaradóan gyúlékonyak, ezért égési sérüléseket kockáztatnak azoknak, akik hordják (és esetleg meggyújtják) a ruhadarabot.

A sálat egyebek mellett a Century 21, a Lord & Taylor és a TJ Maxx boltjai árulták, illetve az interneten az Amazon portálján is megvásárolható volt. A termék Kínában készült.

A fogyasztóknak azonnal abba kell hagyniuk a sálak viselését és vissza kell vinniük a terméket abba az üzletbe, ahol vásárolták. Sáljuk árát a boltnak vissza kell fizetnie - derül ki a fogyasztóvédelmi szervezet határozatából.

Importáru

Trump néven nevezett néhány olyan céget, az Apple-t, a Fordot vagy a Nabiscót, amelyek elvitték termelésük egy részét az USA-n kívülre. Vissza kell hozni a munkahelyeket ebbe az országba, be kell fejezni a rossz kereskedelmi megállapodások megkötését - dörögte a héten is tízezer ember előtt.

Bírálói szerint azonban ő és lánya sem jobbak a Deákné vásznánál. Egy tavalyi CNN-interjúban Trump elismerte, hogy nyakkendői többsége Kínában készült. Öltönyei, amelyeket az Amazonról is meg lehet vásárolni, Kína mellett Bangladeshből származnak - derül ki az online kiskereskedő tájékoztatójából.

Matek

Robert Lawrence harvardi professzor alaposabb kutakodást végzett, amiből kiderült, hogy Trump szemüvegkeretei, mandzsettagombjai és sportzakói mind-mind kínai gyártmányok. Lawrence elemzése szerint Ivanka Trump cégének 832 ruhadarabja közül 628 származott importból, ezen belül 354 készült Kínában.