Az olasz média úgy véli, hogy az Eni olajvállalat ki akar vonulni a Déli Áramlatból, csak a megfelelő alkalomra vár. Ezt most megerősítette Claudio Descalzi, a cég vezérigazgatója, amikor kijelentette: tovább foglalkozunk ezzel a projekttel, ha a tőlünk várt beruházás összege nem fogja meghaladni a 600 millió eurót - jelentette a naturalgaseurope.com.

Mint mondta, nehéz finanszírozási forrást találni, amihez köze lehet az Oroszország elleni nyugati szankcióknak és annak, hogy az Európai Unió ellenzi az orosz gázvezeték tervét - írta a varsói Rzeczpospolita. A Gazprommal 2007-ben aláírt memorandum alapján az orosz gázt a Fekete-tenger alján futó, összesen több mint 2000 kilométeres gázvezeték Bulgárián, Magyarországon és Szerbián áthaladva érné el Olaszországot. Fő befektetője a South Stream AG, amelyben fele-fele arányban részesedett a Gazprom és az Eni, amely azonban 15-15 százalékot átengedett a német Wintershallnak és a francia EdF-nek.

A projekt költsége a 2010-ben becsült 5 milliárd euróról a múlt év végére több mint 10, egyesek szerint 16,5 milliárd euróra emelkedett. Az Eni sosem lenne képes 2,4 milliárd eurót költeni a vezetékre, mert ez túl kockázatos lenne pénzügyi egyensúlya szempontjából - mondta Descalzi.