Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok szakértő egyetért abban, hogy a brit függetlenségi népszavazás hasonló referendumot sorozatát indíthatja el az európai országokban. Még az EU nagy, alapító államainak egy részében is többségben vannak azok az emberek, akik szeretnének részt venni egy ilyen voksoláson - derült ki a Financial Times (FT) cikkéből.

A lap internetes site-ja idézi az Ipsos nemrégiben készült felmérését, amelyből kiderül, hogy kilenc jelentős európai országban a lakosság közel fele gondolja úgy, hogy a júniusi brit referendum jó eséllyel dominó hatással jár, azaz újabb hasonló referendumokhoz, sőt a Brexit győzelme esetén kilépésekhez vezethet Európa-szerte.

Mennének a magyarok?

Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Svédországban a megkérdezettek több mint ötven százaléka úgy véli, hogy más EU-tagországok is követhetik Nagy-Britannia példáját, ha a szigetország lakossága a kilépés mellett dönt. Az olaszok 58, a franciák 55 százaléka akar saját országában függetlenségi népszavazást a júniusi brit voksolás végeredményétől függetlenül.

A brit kilépés esetleges tovagyűrűző hatásai erősen aggasztják Európa vezetőit. Attól tartanak, hogy ez felerősítené az európai adósságválság és a bevándorlási krízis miatt felerősödött egységbontó hangokat. Az olaszok elszánt szavazási hajlandóságát látva az Ipsos elemzői biztosak benne, hogy a júniusi szavazás akkor is további hasonló referendumokat indukál, ha megerősíti Nagy-Britannia EU-tagságát.

Mennének az északiak?

A szakértők különösen aggasztónak tartják az EU-ellenes érzelmek felhevülését a liberális északi tagállamokban, mint amilyen Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország. Ezek az országok úgy érezhetik, hogy Nagy-Britannia távozásával szabadpiac-centrikus ideológiai-társadalmi felfogásukkal magukra maradnak az unióban.

Az Ipsos vizsgálatában, amelyben Lengyelországon kívül Magyarország képviselte a régiót, a lengyelek bizonyultak a leginkább uniópártinak. Csupán 22 százalékuk léptetné ki országát az EU-ból. Érdekes módon a briteknek csak 35 százaléka hiszi azt, hogy a Nagy-Britannia ki fog lépni az EU-ból, miközben az olaszok 60 a franciák 58 százaléka látja elkerülhetetlennek a Brexitet.

A lengyelek és a németek esetén kicsit több, mint 40 százalék ez az arány Összességében az európaiak 53 százaléka gondolja azt, hogy a szigetország lakói a maradás mellett fognak voksolni.

Szeretnek szavazni

Az eredmények azt mutatják, hogy az európaiak boldogan szavaznának országuk európai uniós tagságának fenntartásáról, ám messze nem ennyire elszántak arra, hogy a függetlenné válás mellé tegyék a voksukat. Az olaszok esetén 48 százalék a kilépést pártolók aránya, a franciáknál 41, a németeknél 34 százalék.

A megkérdezett erős többsége úgy véli, hogy a Brexit nagyobb gazdasági károkat okozna Európának, mint Nagy-Britanniának. Miközben 51 százalékuk tart attól, hogy a brit kilépés ártani fog az európai gazdaságnak, csak 36 százalékuk gondolja úgy, hogy ez megrázza a szigetország gazdaságát.

A felmérés készítői Európán kívül is kutakodtak. Ebből kiderült, hogy az USA és Ausztrália polgárainak csupán 26-26 százaléka véli úgy, hogy a Brexit kárt okoznak a brit gazdaságnak. Ugyanakkor csak öt olyan ország akadt - Dél-Afrika, India, Lengyelország, Olaszország és USA -, amelynek lakói azt gondolja, hogy a Brexit felpörgetheti a szigetország gazdaságát.