Az éveken át tartó mélyrepülés után a budapesti ingatlanpiac az élénkülés jeleit mutatja: a hazai és a külföldi befektetők szívesen vásárolnak lakásokat a belvárosban befektetési céllal, kihasználva, hogy az árak még mindig a 2008-2009-es pénzügyi válság előtti csúcs alatt vannak - kezdi a magyar fővárosról szóló beszámolóját a Bloomberg. Az ingatlanok bérbeadásából származó hasznot azoktól a turistáktól várhatják, akik a látnivalókon kívül a Michelin-csillagos éttermektől a romkocsmákig terjedő vendéglőkínálat miatt keresik fel Budapestet.

A hírügynökség példaként megszólaltatja a Bálint Viktor-Katona László befektetőpárost, akik 2012-ben vásároltak egy lerobbant lakást a belvárosban 8,4 millió forintért. Szerzeményüket két részre osztották és külön-külön éjszakánként 30 euróért (9200 forint) kínálták szállásul az idelátogató külföldieknek. Ezzel évi 20 százalékos hozamot értek el. A múlt időt az indokolja, hogy idén eladták az ingatlant, összesen 120 százalékos megtérülést érve el befektetésükön (azaz több mint kétszeresét kapták vissza a pénzüknek).

Mindenki nevet

A nyugat-európai turisták azért jönnek Budapestre, mert nevetségesen olcsón tudnak szállást bérelni - fejtegette a Bloombergnek Katona. Mi szintén mosolygunk, amikor számoljuk a profitot. A magyar kormány adatai szerint 2010 óta 15 százalékkal nőtt a Magyarországra látogató turisták száma, és a vendégek fő célpontja a főváros. E lendületnek köszönhetően a befektetők 20 százalékos hozammal számolhatnak a rövid bérbeadásokon és ötszázalékossal a hosszú távú lízingmegállapodásokon - idézi a Bloomberg Farkasvölgyi Balázst, a CDC Ingatlan ingatlanközvetítő cég szakértőjét.

Az erős kereslet időnként meglepő eredményeket produkál. Egy belvárosi lakás áprilisban 14,7 millió forintért, a kikiáltási árnál 14 százalékkal magasabb áron kelt el, miután szabályos licitversenyt folytattak érte a vevők. A lakásárak 2009 óta először nőttek 2014-ben. (A piac a pénzügyi világválság kirobbanása után, a forint drámai gyengülésével bedőlt devizahitelek összeomlása nyomán került lejtőre.) Budapesten 13 százalékkal ugrottak meg az árak 2015 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest - derült ki a Duna House szakcég adataiból.

Röhejesen olcsó

Budapestet tartotta 2014-ben a legjobb hosszú távú befektetési célpontnak a globalpropertyguide.com internetes szakportál, amely 35 európai várost hasonlított össze. Ezt a verdiktet a bérleti díjak, a tranzakciós költségek és a szabályozási környezet figyelembevételével hozták meg. Egy 120 négyzetméteres, felújított, belvárosi apartman ára átlagosan 1528 euró (470 ezer forint) volt négyzetméterenként. Prágában ennek a kétszeresét, Londonban a 17-szeresét kellett fizetni.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy nő a befektetési célú lakásvásárlás. A Duna House áprilisi felmérésében a megkérdezett vevők 32 százaléka mondta azt, hogy ezért vágott bele az vásárlásba, míg egy évvel ezelőtt még csupán 21 százalék volt ez az arány. A még mindig alacsony árak mellett az ingatlanbefektetést ösztönzi a betéti kamatok elporlása és az olcsó jelzáloghitelek megjelenése. Egy húszéves, 10 millió forintos költsön kamata mindössze 4,3 százalék. Nem csoda, hogy az új lakáshitelek állománya 58 százalékkal bővült tavaly - igaz, még mindig 72 százalékkal alacsonyabb a 2008-as szintnél.

Boldog külföldiek

Bálint és Katona jelenleg 15 apartmant ad bérbe Budapesten. Az elmúlt hónapokban éppen egy 107 négyzetméteres, 13. kerületi lakást újíttattak fel, amelyet 22,4 millió forintért vettek. Ezt is két részre bontják a vakációzó külföldieknek. Bálint a turizmus további erősödésére számít. Úgy tűnik, egyetértenek ezzel a külföldi érdeklődők is. A befektetőpáros belvárosi ingatlanját például egy belorusz vette meg, de itt sertepertélnek a piacon az oroszok, a kínaiak és az arabok is. Az árak még mindig nevetségesen alacsonyak - mondja a magyar üzletember. Jó lehetőséget kínálnak arra, hogy az EU-n kívüli befektetők stabilan megvessék a lábukat egy uniós fővárosban.