Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 0,5 százalékkal, az EU-ban pedig 0,6 százalékkal bővült a GDP az előző negyedévhez képest az október és december 31. közötti időszakban. A harmadik negyedévben az euróövezetben még 0,4 százalékkal, az unióban pedig 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság negyedéves összevetésben.

Az előző év azonos időszakához képest az euróövezetben 1,8 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,9 százalékkal növekedett a gazdaság tavaly év végén, ugyanannyival, mint a július-szeptemberi időszakban.

Az elemzők várakozásait felülmúlta az euróövezet teljesítménye: esetében, negyedéves szinten 0,4 százalékos, éves összehasonlításban pedig 1,7 százalékos növekedést vártak az utolsó negyedévre. A tavalyi év egészét tekintve az euróövezetben 1,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,9 százalékkal nőtt a GDP.

Az ECB nemcsak a növekedési számoknak örülhet

Januárban 1,8 százalékra ment fel az infláció az euróövezetben a decemberi 1,1 százalékról, derül ki az MTI által összesített Eurostat-adatokból.

A leginkább az energiaárak járultak hozzá 8,1 százalékos éves emelkedéssel a decemberi 2,6 százalék után az áremelkedéshez. A nem energiaipari tőkejavak ára 0,5 százalékkal emelkedett januárban a decemberi 0,3 százalék után. A szolgáltatások ára 1,2 százalékkal ment feljebb a decemberi 1,3 százalék után.

Az infláció emelkedése jó hír az Európai Központi Banknak (ECB), amely az euróövezet gazdasági növekedése miatt magasabb árnövekedést akar. A januári adatok már közelítenek az EKB 2 százalékos célértékéhez. A Magyar Nemzeti Bank inflációs politikájának is kedvez a jelenlegi emelkedés: egyre valószínűbb, hogy az infláció valóban eléri 2018 első felében az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos értéket.

Csökken a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 2009 májusa óta nem volt olyan alacsony az euróövezet 19 tagállamában, mint tavaly decemberben. A novemberi 9,7 százalékról tovább csökkenve az év utolsó hónapjában már csak 9,6 százalék volt a szezonális kiigazítási utáni adat. Összehasonlításképpen ez majd' 0,9 pontos csökkenés a 2015 decemberi 10,5 százalékhoz képest.

Az EU mind a 28 tagállamát nézve viszont nem volt változás november és december között, a munkanélküliségi ráta 8,2 százalékon stagnált. Ez is rekord alacsony érték, 2009 februárja óta ez a legjobb adat az unióban, jelentős csökkenés a 2015 decemberi számokhoz képest is: akkor a szezonálisan kiigazított adat még 9,0 százalék volt.

Az unió teljes területén novemberhez képest 159 ezerrel kevesebben, 20,065 millióan voltak állás nélkül, az eurózónában összesen 15,571 ember nem rendelkezett munkahellyel. Utóbbi adat 121 ezer fővel kevesebb, mint egy hónappal korábban. Egy év alatt az EU-ban 1 millió 839 ezer fővel, az euróövezet 17 országában 1 millió 256 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma.

Csehország áll továbbra is a legjobban a foglalkoztatottságot tekintve, 3,5 százalék csak a munkanélküliségi ráta, a második Németországban ez az arány 3,9 százalék. Magyarország pedig a novemberi adatok alapján a harmadik a listán, a hivatalos statisztika szerint csak 4,5 százalékos az állás nélküliek aránya. A legrosszabb helyzet Görögországban (a ráta 23 százalék a legfrissebb, októberi adatok szerint) és Spanyolországban (18,4 százalék).

Az álláskeresők száma az elmúlt egy évben csak Észtországban, Cipruson, Dániában és Olaszországban emelkedett, míg Horvátországban, Spanyolországban és Portugáliában csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliek aránya.

Fontos adat, hogy a pályakezdő korú, vagyis a 25 év alatti korosztályban decemberre csökkent a munkanélküliségi ráta novemberhez képest. Az EU-ban 18,6 százalékra, az euróövezetben 20,9 százalékra csökkent az euróövezetben. A fiatal munkanélküliek aránya Németországban volt a legalacsonyabb, 6,5 százalék, a legmagasabb pedig Görögországban (44,2 százalék az októberi adatok szerint), Spanyolországban (42,9 százalék), Olaszországban (40,1 százalék). Ezek közül csak az olasz mutató romlott novemberhez képest.