Európa csak akkor maradhat versenyképes az olcsóbb energiára támaszkodó Egyesült Államokkal és a feltörekvő országokkal szemben, ha technológiai fejlesztéssel mérsékli energiaellátásának költségeit - jelentette ki Fulvio Conti, az olasz Enel energiaszolgáltató cég vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjújában. Tudomásul kell vennünk, hogy rosszabbak a lehetőségeink a természeti erőforrásaink kihasználására, mint az USA-nak és más országoknak.

Példaként a palagáz ügyét hozta fel. Hiába rendelkezik Európa is ígéretes készletekkel, egyebek mellett Franciaországban és Olaszországban is, ha ezek sűrűn lakott térségek alatt vannak, ami lényegében lehetetlenné teszi kibányászásukat. Észak-Amerikában az újfajta bányászati technológiákkal elérhető energiahordozók jórészt nagy lakatlan területek környezetében találhatók, így kevésbé kockázatos a kitermelésük.

Ezt a hátrányt az európai országoknak ellensúlyozniuk kell. Nem tehetnek mást. Új technológiák bevezetésével javítaniuk kell az energiafelhasználás hatékonyságát és meg kell újítaniuk energiatermelésüket is, hogy csökkentsék a költségeket. Ezzel egyidejűleg változtatni kell a globális felmelegedés elleni küzdelem formáin is, hogy a túlzott elvárásárok miatt ne szökjenek az égbe az energiaköltségek, egyben ne veszítsék el a fejlesztésekhez szükséges profitrátájukat az energiaszolgáltatók.

Nem lehetetlen

Az Enel első embere egy olyan időszakban nyilatkozik, amikor az európai országoknak egyre nagyobb fejfájást okoz egy sajátos ellenmondás. A lakosság egyre többet fizet az energiáért, miközben a szolgáltatók küszködnek jövedelmük növelésével. Eközben az Európai Unió a világ legkeményebb szabályát fogadta el az üvegház hatású gázok kibocsátásának korlátozásával kapcsolatban.

Conti nem tartja elérhetetlennek vagy akár túl szigorúnak a célt, amely szerint 2030-ra 40 százalékkal kell mérsékelni Európa szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es szinthez képest és az energia 27 százalékát megújuló forrásból kell előállítani. (Nem minden tagország örül ennek a döntésnek, Nagy-Britannia például ellenzi az utóbbit. Magyarországnak még saját energiastratégiai céljai betartásával is gondjai vannak.)

Az Enel vezérigazgatója szerint viszont a terv ambiciózus, de megvalósítható. Szerinte az a lényeg, hogy ne legyen érvényben 28-féle követelményrendszer az unió 28 tagországában. Sokkal rosszabb az a helyzet, amikor rengeteg különböző célhoz kell alkalmazkodniuk a vállalatoknak.