Az átlagosnál melegebb időjárást várnak a meteorológusok Európában a nyár végén, az idei nyár lesz a legforróbb 2006 óta. A Bloomberg hét időjóslással foglalkozó intézettől kért előrejelzést, ezek közül hat volt az előbbi véleményen. A nyár közepi-végi meleg idő a kontinens legnagyobb részét érinteni fogja, de a legnagyobb átlag feletti hőmérsékleteket minden bizonnyal Európa északi részén mérik majd.

Dél- és Nyugat-Európa jelentős részén, továbbá a Norvég-tenger környezetében olyan meleg időjárás volt január és június között, amilyenre 60 éve nem volt példa - derült ki a brit MeteoGroup U.K. Ltd. adataiból. Az Európa nagy része felett kialakult magas nyomású, többnyire napos, száraz időjárás várhatóan folytatódni fog - mondja Michael de Villiers, a WSI Corp. vezető időjósa. Ezek miatt a körülmények miatt a megszokottnál szárazabb és forróbb levegő érkezik Ázsiából Európába.

Izzadó reaktorok

A nagy meleg miatt többet használják az emberek a légkondicionálókat, ami megnöveli az áramfogyasztást, miközben a hőerőművek hatékonysága csökken. Az Atlanti-óceán északnyugati részén, továbbá az Északi és a Norvég-tengeren átlagosan hét Celsius-fokkal melegebb a tengervíz a megszokottnál - írta emailen a Bloombergnek Matthew Dobson, a MeteoGroup vezető meteorológusa.

Svédország keleti tengerpartján a víz napi csúcshőmérséklete 24,5 fokkal rekordszintre kúszott fel - derül ki a svéd meteorológiai intézet jelentéséből. Ez hatással van a Vattenfall Forsmarkban lévő, tengervízzel hűtött nukleáris erőművének teljesítményére is. Minden egy Celsius-fok plusz hőmérséklet 23 fok felett három százalékkal mérsékli a létesítmény áramtermelését. Ha a hőmérséklet eléri a 26 fokot, leállítják a reaktorokat - derült ki a Vattenfall közleményéből.

Vénasszonyok nyara

Németországban és Skandináviában augusztus 17-éig az átlagot három százalékkal meghaladó meleget várnak az időjósok. Nagy-Britanniában kétszázalékos pluszt jósolnak. Olaszországban és a Balkánon viszont augusztus 24-éig a szokásosnál kissé enyhébb lehet a idő.

Németországban, Európa legnagyobb árampiacán a megszokottnál melegebb volt az idő az egymást követő elmúlt 14 hónapban. Augusztus első hetében 28 Celsius-fokos hőség várható, ami három fokkal haladja meg a sokéves augusztus eleji átlagot. Németországban a nyár utolsó hónapjában 1961 és 1990 között átlagosan 16,4 fokos, kellemes hőmérsékletet mértek. Az időjósok szeptemberre is átlag feletti meleget várnak Európában, mivel a tengerek ebben az időszakban - egészen októberig - adják le az addig begyűjtött extrahőmennyiséget.