A kínai külügyminiszter szóvivője Hong Lei kedden közölte: Kína rovábbra is fontos befektetési piacként tekint Európára.

"Kína mindig bízott az európai gazdaságban és az eurózónában és támogatta az IMF és az eurózónás tagállamok által tett lépéseket" - mondta a szóvivő.

Hiszünk abban, hogy Európána megvan a lehetősége és a megfelelő tudása ahhoz, hogy a jelenlegi nehézségeket felülkerekedjen, megoldást találjon a válságra, és bízunk abban, hogy Európában biztonságban tudhatjuk a kínai befektetéseket - tette hozzá.

Kínának érdeke az európai válság megoldódása, a "puha lnadolás", hiszen a becslések szerint 2,85 ezer milliárd dollárt kitevő devizatartalékának mintegy negyede lehet euróban denominált eszköz.

Hong nem kommentálta azokat az értesüléseket, miszerint Kína támogatná Brazíliát abban, hogy egy milliárd dolláros alapot hozzon létre Európa megsegítésére, de azt kijelentette, hogy Kína más BRIC országgal - Oroszország, Brazília, India és Dél-Afrika - együttműködik a globális gazdasági egyensúly és a növekedésének elősegítésében.

Brazília más nagy feltörekvő országgal együtt a Reuters szerint hamarosan bejelent alap létrehozását, amelyen keresztül egy milliárd dolláros nagyságrendű forrást biztosítanak az IMF-nek annak érdekében, hogy az eurózónás válságot enyhíteni tudják - közölte egy döntéshozó hétfőn.