Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb francia bankok, a BNP Paribas SA, a Crédit Agricole SA és a Société Générale SA biztosan azok között a pénzintézetek között van, amelyekkel felfüggesztette az euróátváltási üzletek kötését a Bank of China Ltd. (BoC) - jelentette a Dow Jones és a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az előbbi hírügynökség úgy tudja, hogy a BoC ezt megelőzően kimerítette kereskedelmi hitelkeretét a svájci UBS AG-vel, amely szintén érintett a moratóriumban, az utóbbi szerint azonban az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalom van a döntés mögött, illetve az, hogy a Moody's leminősítette a korlátozás alá volt bankokat. Később az is kiderült, hogy egy további - meg nem nevezett - kínai bank is hasonló lépésre szánta el magát.

A hírt megelőzően a Financial Times azt jelentette, hogy a német Siemens AG, Európa legnagyobb gépipari vállalatának banki üzletága már két héttel ezelőtt több mint félmilliárd euró betétet volt ki egy meg nem nevezett francia bankból (ez a bank piaci pletykák szerint a Société Générale volt), és az összeget az Európai Központi Banknál (ECB) helyezte biztonságba. A hírt a cégcsoport először nem akarta kommentálni az FT-nek, később a CNBC-vel a Siemens csoport szóvivője annyit közölt, hogy az FT cikke tárgyi tévedéseket tartalmaz, miközben a Socoété Générale-tól azt az információt kapta a portál, hogy a pénzkivonás még a júliusi stresszteszt előtt történt meg.

A rossz hírek sorát a BoC lépését megelőzően az olasz adósságok leminősítése folytatta - az S&P ezzel megelőzte a Moody'st, miközben a piac azt várta, hogy az utóbbi hitelminősítő rontja először olasz osztályzatát.

Nő a szkepticizmus az euróval szemben

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a kínai pénzintézetek ugyan nem játszanak jelentős szerepet az európai bankok finanszírozásában, ám ennek ellenére mindezt a francia pénzintézetek részvényeinek esése és az euró gyengülése követheti. Tom Fitzpatrick, a CitiFX Technicals igazgatója közép- és hosszú távon is szkeptikus a közös európai deviza értékét illetően. Szerinte a dollár a következő hónapokban vagy akár a következő néhány évben is jobban teljesíthet az eurónál, az utóbbi árfolyama 2011 vége előtt 1,30 dollár/euró alá eshet.

A reggeli hírek nyomán gyengültek a kockázatosnak ítélt befektetési eszközök, a dollár index - az amerikai valuta értéke a legfontosabb devizákból álló kosárhoz képest - viszont 77,349-re nőtt, ami közel jár a héthavi csúcsot jelentő múlt heti 77,784-es szinthez. Az amerikai valutát ugyanakkor gyengítheti, ha a Fed szerdai ülésén a várnál határozottabb monetáris enyhítési lépésekről dönt.

Kína uniós együttműködést sürget

A kínai jegybank egyik korábbi tanácsadója eközben azt nyilatkozta, hogy az eurózóna tagországainak konszenzusra kell jutniuk az övezet válságának kezelésében, mielőtt más országok segítséget nyújthatnának a krízis megoldásában - jelentette a Dow Jonesra hivatkozva a MarketWatch. A hét végén érkeztek hírek arról, hogy európai döntéshozók igyekeznek bevonni a helyzet rendezésébe a legnagyobb feltörekvő országokat (BRIC), arra alapozva, hogy nekik sem érdekük Európa gazdasági válsága.

Hétfőn a Reuters azt jelentette, hogy a BRIC egyik tagja, Brazília 10 milliárd dollárt ajánlhat fel az eurózóna támogatására, mások, Oroszország és Kína pedig az IMF-en keresztül biztosíthatnak dollármilliárdokat. Yo Yongding a Kínai Társadalomtudományi Akadémia professzora viszont most azt mondta: nem világos, hogy a feltörekvő országok mit tehetnek olyan eurózónatagok érdekében, mint Olaszország vagy Görögország. Az utóbbi hamarosan csődbe mehet, így kérdéses, miért nyújtana neki hitelt bárki. Yo szerint ha lesz nemzetközi segítség, azt az IMF-nek kell koordinálnia.

Szintén összehangolt lépéseket tart szükségesnek a kialakult gazdasági problémák megoldására és a világgazdaság fellendülésének megóvására Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár - derült ki a Fehér Ház közleményéből. A két vezető tegnap telefonon egyeztette álláspontját, miután felerősödtek a görög államcsőddel kapcsolatos félelmek. Ennél több azonban nem derült ki a beszélgetésről.