Csupán az orosz Távol-Keleten működő húsfeldolgozó üzemeknek mintegy 100 ezer tonna húsra van szükségük évente - mondta Pavel Kitajev, a Távol-Keleti Húsfeldolgozók Szövetségének elnökhelyettese egy kínai élelmiszeripari vásáron.

Oroszország 13 éve minőségi kifogások miatt betiltotta a kínai sertéshús importját. Október 12-én azonban egy kínai kereskedő engedélyt kapott mintegy 800 tonna sertéshús szállítására, és a jelek szerint ezzel megnyílik az út az Oroszországba irányuló kínai sertéshúskivitel előtt.

"Ez új lehetőség a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítésére" - jelentette ki Pavel Kitajev, hozzátéve: "ha Kína biztosítani tudja a hústermékek minőségét, hosszú távú együttműködésben gondolkozunk".

Augusztusban Oroszország bejelentette, hogy az orosz-ukrán válság miatt hozott újabb nyugati szankciók miatt teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, a baromfi, a hal, a sajt, a tej és a tejtermékek behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából.

Szombaton az orosz főállatorvos közölte: keddtől nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet sem az európai uniós tagállamokból, tiltott anyagok használata miatt. Ezekre nem vezetett be embargót augusztus elején Oroszország. A rendelkezés érinti Magyarországot is.