Az emelkedő kínai bérszínvonal megváltoztatja a feldolgozóiparban az elmúlt két évtizedben kialakult közgazdasági alapszabályokat - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A Boston Consulting Group tanácsadó cég elemzése szerint az Egyesült Államokban keletkező új munkahelyek jelentős része az elmúlt tíz évben Kínába kihelyezett termelés visszatelepítésének köszönhető.

A szakértők egy része szerint trendváltásról van szó, amelynek eredményeként az eltávozott feldolgozóipar visszatér Amerikába, és 2020-ig hárommillió új munkahelyet teremt. Mások úgy vélik, van még muníció a pekingi vezetés kezében: a kínai kormány különösen nagy előszeretettel nyújt kedvezményeket saját vállalatainak.

A tanácsadó becslése szerint az USA árucseréből származó kereskedelmi hiánya a világgal szemben - kivéve az olaj behozatalt - a 2010-es 360 milliárd dollárról 2020-ra 260 milliárdra mérséklődik. A változás különösen szembetűnő lesz a Kínával folytatott kereskedelemben: a tavalyi 273 milliárdos hiány, amely miatt tovább éleződött Washington és Peking vitája a kínai deviza mesterséges alulértékeltségéről, jelentősen csökkenhet.

Lakáskütyü Made in USA

Mei Xu, egy gyertyákat és más lakásillatosító szereket gyártó cég vezetője azt nyilatkozta az FT-nek, hogy az emelkedő kínai munkabérek miatt Baltimore mellett lévő üzemükben ugyanolyan költséggel tudják gyártani termékeiket, mint Kínában. A cég 50 új munkahelyet hozott létre és jövőre további 50-et teremthet, miután most már az USA-ban bővít. A gyártás fele már visszatelepült - tavaly még minden Kínában készült.

A piachoz közelebb került termelésnek járulékos előnyei is vannak. A cég gyorsabban tud reagálni az fogyasztói ízlés változására, nem kell számolnia a tengerentúli szállítás idejével és költségével, továbbá a vámhatóságok piszmogó munkavégzésével.

John Heppner, a háztartási használati cikkeket gyártó Fortune Brands biztonsági eszközök előállításával foglalkozó divíziójának vezetője arról számolt be, hogy wisconsini lakatüzemükbe 100 új embert vettek fel. A döntés előtt mérlegelték, hogy érdemese a gyártást Kínába vinni, és úgy találták, hogy nem.