Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A most közölt második negyedéves adat megegyezik a korábbi kormányzati becsléssel, ám kisebb az elemzői várakozásoknál: a Bloomberg által megkérdezett szakértők átlagosan 1,5 százalékos mínuszt vártak.

Az USA gazdaságának vártnál jobb teljesítményét az magyarázhatja, hogy a kormányzati kiadások meglódulása és a fogyasztói költések szerényebb visszafogása segített ellensúlyozni a készletek rekordmértékű visszaesését.

A fellendülés magvai már láthatók a jelentésben - vélekedett Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. vezető elemzője a makroadatok közzététele előtt. Szerinte a készletek a mélyben vannak, és miután egyre üresebbek a raktárak polcai, emelkedőben van a termelés, a roncsautóprogram pedig a hab volt a tortán.

Mindemellett továbbra is negyedéves GDP-statisztikák 1947 óta tartó történetének leghosszabb visszaeséséről van szó, az amerikai bruttó hazai termék zsinórban négy negyedéven át zsugorodott. A gazdaság az elmúlt év második negyede óta 3,9 százalékkal esett vissza, ami a nagy világválság óta a legmélyebb recessziónak számít.

A 2009 második negyedévéről a legközelebbi, egyben utolsó felülvizsgált GDP-adat szeptemberben jelenik meg.

A fogyasztói költések az első negyedévi 0,6 százalékos növekedés után a várt 1,3 százaléknál kisebb mértékben, 1 százalékkal csökkentek. Ez a visszaesés 0,7 százalékpontot faragott a GDP-tempón.

A folyó negyedévben viszont már a fogyasztás növekedésére van kilátás, hiszen júliusban például emelkedtek a gépkocsieladások, részben a járművenként 4,5 ezer dollár ösztönzőt jelentő roncsautóprogramnak köszönhetően.

A készletek csökkenése a fogyasztásnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékponttal fogta vissza a GDP-növekedést - e nélkül tehát 0,4 százalék lett volna a bővülés. A gazdaság életre keltésében a kormányzati kiadások főszerepet játszanak, a szövetségi, az állami és a helyi önkormányzatok költései annualizáltan 6,4 százalékkal nőttek.

Segített a GDP-n a külkereskedelem is, a növekvő nettó export 1,6 százalékpontot hozott a bruttó hazai termék gyarapodásában.

Úgy tűnik az amerikai gazdaságben ez volt az utolsó recessziós negyedév - kommentált Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője -, hisz az idei harmadik negyedévre vonatkozólag jelenleg évesített 2 százalékos növekedést vár az elemzői konszenzus.