A washingtoni központú intézmény hétfőn ismertetett jelentésében rámutatott arra, hogy az elmúlt hónapokban fokozatosan emelkedett az olajár, erősödött a rubel és lassult az infláció.

A Világbank legújabb előrejelzése szerint az idei orosz hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékkal zsugorodik az előző, áprilisi becslésben szereplő 3,8 százalék helyett. A Világbank úgy véli továbbá, hogy az orosz gazdaság jövőre már 0,7 százalékkal nő az áprilisban várt 0,3 százalékos csökkenéssel szemben. A bank azzal számol továbbá, hogy idén átlagosan 58 dollár, jövőre 63,6 dollár lesz a kőolaj világpiaci átlagára.

A múlt héten a Moody's Investors Service javított az orosz gazdaság kilátásain. A nemzetközi hitelminősítő legújabb előrejelzése szerint az orosz GDP idén 3 százalékkal zsugorodik az általa eddig várt 5,5 százalék helyett. Jövőre stagnálást várnak a nemzetközi hitelminősítő szakértői az előző becslésükben szereplő 3 százalékos visszaesés helyett. A Moody's is részben a kőolaj árának várható emelkedésére változtatott előrejelzésén.