Hatmilliárd forint kihelyezést tervez a következő egy évben a CIB Bank a kereskedelmi szektorban működő kisvállalatok - 300 millió forint alatti éves árbevételű vállalkozások - finanszírozására. A bank szerint ugyanis a kereskedelemben bőven van tere a fejlesztéseknek, hiszen a szektor az elmúlt időszakban újra dinamikus növekedési pályára állt és a kilátásai is meglehetősen kedvezőek. Ezt a növekedési periódust pedig érdemes kihasználniuk a kisebb méretű kereskedelmi vállalatoknak is, és fejleszteniük annak érdekében, hogy vállalkozásuk ki tudja aknázni a bővülésből eredő lehetőségeket.

Trendforduló zajlik

A bank stratégiájának egyik alappillére, hogy a hazai kisvállalatok megbízható, stabil partnere legyen, aki az ügyfelek valódi igényeire szabott ajánlattal támogatja a vállalkozások fejlődését. E küldetés megvalósulását szolgálja a kereskedelmi szektorban működő kisvállalatok rendelkezésére bocsájtott finanszírozási keret is - mondta Bodnár Zoltán, a CIB Bank kisvállalati szegmensének vezetője.

A beruházásoknál is trendforduló látszik az ágazatban, több évnyi csökkenést követően idén itt is bővülés tapasztalható, az első félévben hozzávetőlegesen 15 százalékkal nőttek a beruházások. Nem csak ágazati szinten figyelhető meg a növekedés: a CIB Banknál a 2015 januárja és 2016 augusztusa között eltelt időszakban a kereskedelmi vállalkozásoknál dinamikus, 123 százalékos bővülést tapasztaltak a hitelkihelyezésekben, miközben az összes kisvállalat esetében ez 78 százalék. Ezek a tendenciák pedig az előttünk álló időszakban is folytatódnak - tette hozzá Bodnár.

Szeretika folyószámlahitelt

A pénzintézet jelenleg is stabil pozíciókkal rendelkezik a szektor kiszolgálásában: mintegy 51 ezer kisvállalati ügyfele közül minden tizedik a kereskedelemben tevékenykedik. A szektor finanszírozásán belül meghatározó a folyószámlahitelek aránya, ez a kihelyezett mennyiség 72 százaléka.

A folyószámlahitelek viszonylag nagy súlyával magyarázható, hogy a kereskedelemben tevékenykedő kisvállalatoknál valamivel alacsonyabb - hatmillió forint - az egy ügyletre jutó átlagos hitelösszeg, mint a teljes kisvállalati ügyfélkörnél, ahol ez nyolcmillió forint.

A folyószámlahitelek népszerűsége nem meglepő a szektorban - csaknem 40 százalékkal többet igényelnek az átlagnál -, hiszen a kereskedelemben nagyon nagy szerep jut a készletfinanszírozásnak, és az ebből adódó likviditási problémák áthidalására ez a konstrukció ideális megoldás lehet - hangsúlyozta Bodnár Zoltán.