Az elemzői várakozásoknak megfelelően az index a májusi 52,2 pontról 52,5 pontra emelkedett, és ezzel 14 havi csúcsot döntött. A gazdasági expanzió mértéke egyáltalán nem meggyőző, ami a görög válság fejleményeit tekintve nem meglepő - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Fékezi a fellendülést a német és a francia gazdaság viszonylag szerény teljesítménye is.

A német hazai össztermék (GDP) mintegy 20 százalékát adó feldolgozóipar júniusban valamelyes lendületet nyert, a PMI 51,1 pontról 51,9 pontra nőtt. A javulás széles bázison következett be, és mind a belföldi, mind a külföldi kereslet növekedett.

A francia feldolgozóipari szektor 2014 áprilisa óta először lépte át a csökkenést a növekedéstől elválasztó 50 pontot, a BMI júniusban 50,7 pontra nőtt a májusi 49,4 pontról.

Olaszországban viszont lanyhult a feldolgozóipar aktivitása, a mutató 54,1 pontra csúszott le az előző havi 54,8 pontról. Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának feldolgozóipara mindamellett már öt hónapja stabilan nő.

Halványabb volt a májusinál a spanyol feldolgozóipar teljesítménye is, a BMI 55,8 pontról 54,5 pontra esett.

A görög GDP 10 százalékát adó feldolgozóipar gyorsuló ütemben zsugorodik, a BMI két éve a legnagyobb mértékben, 46,9 pontra zuhant. A gyenge euró felnyomta az importált nyersanyagok árát, ugyanakkor az új megrendelések reményében és az éles verseny következtében a feldolgozóipari cégek csökkentették áraikat.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a teljesítmény növekedési ütemének gyorsulását, az alacsonyabb 50 pont feletti érték pedig a növekedési ütem lassulását tükrözi.