Az Európai Tanács továbbra is nyomon követi és értékeli az EU által elfogadott szankciókat, és készen áll további lépések megfontolására az ukrajnai fejlemények fényében - olvasható a szombati csúcstalálkozó programjának tervezetében.

Ettől függetlenül Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a Boomberg híradása szerint olyan kijelentést tett: az ukrán konfliktus egyre kontrollálatlanabbá válik.  Ez arra vall, kemény döntések előtt állnak az európai döntéshozók, főleg, miután a szankciók tovább szigorítását már az Oroszországban működő külföldi vállalatok és az európai energiaszektor is megérezheti.

Az FT a tervezet egy másik elemét kiemelve rámutat: a csúcson nemcsak az új külügyi főképviselőjét választják meg - aki nagy valószinűséggel az olasz külügyminiszter, Federica Mogherini lesz -, valamint szavaznak arról is, ki vezesse az Európai Tanácsot - amelyre pedig Donald Tusk lengyel miniszterelnök vagy Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő az esélyes -, de meg kell választaniuk az eurócsoport vezetőjét is.

Az Európai Tanács elnöki posztját most Herman Van Rompuy tölti be, aki belga származású, azaz egy olyan országból származik, amely az egyik euroalapító tagállam, tehát mind az EU28, mind az eurózóna értekezletein elnökölhetett. A két új jelölt közül azonban egyik sem jön eurózónás tagállamból, ami azt is jelentheti, hogy Franciaország erősködhet, hogy egy harmadik személyt jelöljenek a posztra egy eurózónás tagállamból - jegyzi meg az FT. Diplomaták szerint azonban még nem lehetett ilyen igényt hallani Párizstól, de a pénzügyi napilap szerint érdekessé válhat a történet, ha egy eurózóna-tag tiltakozik.