Az Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos (képünkön) által holnap az Európai Parlamentben ismertetendő listát az olasz Corriere della Sera szerezte meg, rajtunk kívül Ciprust, Olaszországot és Spanyolországot sorolják a legrosszabb helyzetben levők közé. (Az uniós szakértők tíz indikátor alapján értékelik az egyes országok makrogazdasági állapotát a decemberi EU-csúcson elfogadott monitoring rendszerben.)

A feketelistára került négyes mellett öt országot sorolt az EB a megfigyelés alá vonandók közé, ezek: Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia, Szlovénia és Bulgária. Dánia, Finnország és Svédország esetében még felfüggesztették annak eldöntését, hogy milyen eljárást indítsanak. (Azokat az országokat, amelyeknél már zajlik valamilyen uniós mentőakció - Görögország, Írország, Portugália, Románia - nem vették figyelembe a mostani vizsgálódásoknál.)

A jelentés az uniós pénzügyminiszterek jövő heti ülése elé kerül, és az európai szemeszter gyakorlata szerint az első félévben kell kidolgozni és elfogadni azokat a javaslatokat, amelyeket a feketelistás országoknak jövőre be kell vezetniük - emlékeztet az olasz napilap.