Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "New York-i csatorna" (New York channel) egy észak-koreai diplomaták által működtetett iroda, amely kommunikációs csatornát jelent a wahingtoni és phenjani tisztviselők között. Technikailag Észak-Korea ENSZ-küldöttségének része, a '90-es években gyakorlatilag nagykövetségként működött. Az utóbbi időben ezen keresztül juttathatott el üzeneteket egymásnak a két ország vezetése, amelyek egyébként évtizedek óta nem állnak hivatalos kapcsolatban - olvasható a portálon.

A forrás szerint most a korábbiánál szélesebb jogköröket kapott Joseph Yun nagykövet, az Egyesült Államok Észak-Korea-politikájáért felelős különmegbízottja , de hogy ebbe a koreai nukleáris- és rakéta-program is beletartozik-e, arról nem árult el részleteket. Mindenesetre Yun már kérte az észak-koreai diplomaták közbenjárását annak érdekében, hogy hagyjon fel a tesztelésekkel a kommunista ország.

A kínai külügyminisztérium üdvözölte a kiszivárgott híreket.

A Reuters forrása szerint a tárgyalások célja, hogy ne kerüljön sor háborúra, helyette valamilyen diplomáciai megoldás szülessen. Azt is mondta: nem igaz, hogy Washington kizárólag két lehetőséget, a teljes diplomáciai kapitulálást vagy a háborút kínálja fel Phenjannak - ennél állítólag sokkal nagyobb mozgástere van a diplomatáknak.