Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Délelõtt 10 óra óta jelentõs nemzetközi befektetõi hangulatromlás következett be: az euró 1,38-ról 1,3730-ig esett, a 10 éves olasz hozam 6,98 százalékig ugrott a reggeli 6,75 százalék körülrõl. Az 5 éves olasz kötvények hozama 7,17 százalékig szaladt, a 10 és 23 éves hozam közötti különbség pedig 5 bázispontra szűkült.

11 óra körül a 10 éves olasz kötvények hozama elérte a 7 százalékot, az olasz és német hasonló futamidejű kötvények közötti hozamkülönbség pedig 520 bázispontra ugrott. Az olasz cds (csődkockázati) felár is rekord magasságokba szökött, 536 bázisponton járt.

Piaci pletykák szerint az ECB is beállt olasz állampapírokat vásárolni.

A 10 és 23 éves papírok hozamkülönbségének olvadása azt a komoly piaci aggodalmat jelzik, hogy az olasz állam rövid és közép távon finanszírozási problémákra ütközik, e félelem miatt pedig "megkérik" az árát a szereplõk az olasz állam finanszírozásának.

Egyes stratégák a 7 százalékos hozamküszöböt látják vészjóslónak a Marketwatch szerint: ez volt az az szint ugyanis, ami fölé Görögország, Portugália, és Írország állampapírhozama felkúszott mielőtt pénzügyi mentőövet kellett volna dobni nekik.

Az olasz állampapírhozamok megugrását az indukálta, hogy az LCH elszámolóház a letéti követelményeket a 7 éves vagy annál hosszabb lejáratokra 5 százalékponttal megemelte, ennek következtében a 7-10 éves kötvényekre a marzs 11,65 százalékra emelkedett, míg a 10-15 éves papírok letéti követelménye 11,8, a 15-30 éves papíroké pedig 15 százalék. Az LCH szerdai lépésének hatására 14 bázisponttal 6,72 százalékra emelkedtek a 10 éves olasz állampapírhozamok csütörtökön - írja a Marketwatch a FactSet Research adataira hivatkozva.

A hozamok megugrása után mélyrepülésbe kezdtek a fő nyugat európai piacok is: az FTSE-100 egy, a CAC-40 1,5, a DAX 1,1 százalékos mínuszban járt 11 óra körül. A milánói FTSE MIB 3 százalékos mínuszban állt.

Nincs visszaút?

Olaszország már eljuthatott arra a pontra, ahonnan "nincs visszatérés". A Barclays Capital számításai szerint ugyanis 120 százalékos GDP-arányos államadósság-rátával, a hazai össztermék 3 százalékát meghaladni aligha képes elsődleges államháztartási többlettel és alacsony gazdasági növekedéssel az olasz adósságdinamika nem tartható, hacsak a kamatszint nem csökken hozzávetőleg 5,5 százalék alá. Ennél magasabb piaci kamatok esetén azonban az olasz adósság gyorsabban növekszik, mint a GDP-érték, és a Barclays Capital szerint ez végül kényszerű adósságátrendezéshez vezet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!