Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Láva kezdett kiömleni helyi idő szerint két perccel éjfél után egy hasadékból, amely csütörtök este keletkezett néhány kilométerre az izladni Bardarbunga-ároktól - idézi az MTI hírét az Origo. A vulkán a legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekszik, de a kitörés helye a gleccseren kívül van, a folyamat nem jár a jégfolyam jelentős olvadásával - közölte az izlandi meteorológiai szolgálat.

Az elmúlt napokban a láva a föld alatt vándorolt a Bardarbunga-ároktól északi irányban, de nem tört felszínre. Körülbelül háromszáz méter hosszú az a hasadék, amelyen kiömlik, de a kitörést nem követi erőteljes szeizmikus tevékenység, így a folyamat viszonylag csöndesen zajlik, a láva patakokban kerül a földfelszínre.

A tűzhányó kitörése emberéleteket nem fenyeget, a térség lakatlan, és már a múlt héten lezárták a turisták elől, amikor erős földrengések rázták meg a tűzhányó környéket, jelezve a küszöbön álló kitörést.

A légi közlekedés számára a legmagasabb szintű riasztást adták ki. Izland északkeleti és középső része felett megtiltották a repülést 5,5 ezer kilométeres magasság alatt. A repülési tilalmi övezetben található az Akureyri repülőtér.

A kitörés azonban egy hasadékon keresztül történik, és a folyamatot nem kíséri hamu kilökődése, márpedig a repülőgépek számára éppen a levegőbe kerülő hamu jelenti az igazi veszélyt, mivel megrongálja a hajtóműveket. 2010-ben egy másik izlandi tűzhányóból, az Eyjafjallajokulból a levegőbe került szilárd részecskék miatt egyhetes káosz alakult ki az európai légi közlekedésben, több mint 100 ezer járatot kellett törölni.

A Bardarbunga vulkán nagyjából évszázadonként egyszer tör ki. Legutóbb 1910-ben volt rá példa.