A folyékony gáz (lng) importjával foglalkozó litván vállalat, a Litgas szándéknyilatkozatot írt alá az egyesült államokbeli Delfin LNG LCC fejlesztő céggel lng behozatalára, ami érezhetően mérsékelhetné a balti ország függését az orosz gázellátástól - jelentette a Reuters. Az amerikaiak a Baltikum három államában és Lengyelországban látnak olyan jövőbeni üzleti partnereket, amelyeknek eladhatják gázukat, miután Ázsiában visszaesik a USA-ból származó lng iránti kereslet.

A Delfin LNG menedzseli az Egyesült Államokban első olyan létesítményének a megépítését, amellyel folyékony állapotúra hűthetik és hajókba tölthetik a szárazföldön kitermelt, olcsó palagázt. Az offshore terminál Louisiana államban épül, teljes exportkapacitása évi 13 millió tonna lng lesz, ami 18 milliárd köbméternek felel meg. (Ez Magyarország tavalyi fogyasztásának nagyjából két és félszerese - a szerk.)

Nagy lng-importterminálok

A litván-amerikai megállapodást még jóvá kell hagyniuk az energiafelügyeleti hatóságoknak. Ha ez megvan, lépésről lépésre haladhatnak tovább a felek, majd 2019-től kezdődhet az lng-import. A szándéknyilatkozat ugyanakkor egyetlen vásárlási-eladási kötelezettséget sem tartalmaz - hangsúlyozza a Litgas.

A litván vállalat 2014-ben évi 0,54 milliárd köbméter gáz importjáról szóló megállapodást írt alá a norvég Statoillal. Az első szállítmány december végén már meg is érkezett a Litvánia partjai előtt horgonyzó - tavaly megnyitott - úszó lng-terminálba. A következő február legvégén érkezhet, majd további három futhat be októberig.

A litván importterminál teljes fogadási kapacitása évi négymilliárd köbméter gáz (2,9 millió tonna lng), miközben a balti államok összesen évi 4-5 milliárd köbmétert használnak fel. Lengyelország egy évi ötmilliárd köbméter kapacitású lng-terminált akar felépíteni 2015 végéig. Várakozások szerint kezdetben Katarból importálhatnak folyékony gázt.