Az orosz gazdaság a 2008-2009-es pénzügyi válság óta a legnehezebb idők elé néz az ukrán válság okozta gondok miatt - ismerte el Anton Sziluanov pénzügyminiszter orosz hírügynökségek tudósítása szerint. Oroszországból 2014 első három hónapjában 63 milliárd dollár tőkét vontak ki a befektetők. Sziluanov arra számít, hogy a GDP legfeljebb 0,5 százalékkal bővül idén 2013-hoz képest, ám könnyen előfordulhat nulla növekedés, azaz a gazdaság stagnálása is.

A pénz a geopolitikai instabilitás miatt menekül az országból, azaz Oroszország beavatkozása az ukrán válságba enyhén szólva nem bizonyult kifizetődőnek. A tőkekivonás formája elsősorban a rubelbefektetések tömeges átváltása külföldi valutára. A folyamatok folytatódása miatt visszaestek a beruházások és az a veszély fenyeget, hogy felborul a költségvetés egyensúlya.

Sziluanov azt is elismerte, hogy a gazdaság lassulásához hozzájárul Oroszország kiszolgáltatottsága az energiahordozók exportjának. A gazdaság modernizációért kiált. Az orosz GDP növekedése egyébként az elmúlt években a politikai bizonytalanságtól függetlenül is lassul: 2011-ben még 4,3 százalékos ütemet jegyeztek fel a statisztikusok, ami 2013-ra 1,3 százalékra mérséklődött - emlékeztetett a BBC.

Keserű ébredés

A Krím félsziget annektálásából fakadó terhek szintén kezdik éreztetni hatásukat. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, aki nemrégiben a helyszínen járt, megígérte, hogy emelni fogják a béreket és a nyugdíjakat. Emellett pluszforrásokat pumpálnak a krími infrastruktúra fejlesztésébe. Sziluanov úgy véli, hogy főnöke nem töltött elég időt a félszigeten ahhoz, hogy pontosan felmérje a helyzetet. Bejelentéseit nem előzte meg a Krím és fővárosa, Szevasztopol igényeinek alapos felmérése.

Medvegyev egyébként nemrégiben kijelentette, hogy az ukrán válságot mesterségesen gerjesztették, de elismerte, hogy az csak részben felelős az orosz gazdaság bajaiért. Valamennyire, hangsúlyozom, hogy csak meghatározott mértékben, az okozza a nehézségeket, hogy bizonyos erők mesterségesen válságba akarnak taszítani bennünket - fejtegette.