Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több száz párizsi és vidéki gimnáziumot és egyetemet délelőtt elfoglaltak a tiltakozó diákok, nagygyűléseket tartottak, majd utcára vonultak, mert attól tartanak, hogy a meghirdetett törvénytervezet bizonytalanná teszi jövőbeni karrierjüket.

A hetek óta érzékelhető elégedetlenség miatt Myriam El Khomri munkaügyi miniszter egyelőre az eredetileg tervezettről tíz nappal elhalasztotta március 24-re a munkapiac rugalmasabbá tételére irányuló reform parlamenti vitáját, és tárgyalóasztalhoz hívta a szociális partnereket.

Franciaországban évek óta 10 százalék körül stagnál a munkanélküliség, a 18-25 év körüli fiatalok körében pedig 25 százalékos.

Francois Hollande államfő mandátuma legfőbb célkitűzésének a munkanélküliség csökkentését jelölte meg, és azt is jelezte többször, hogy ha ezt nem sikerül végrehajtania, nem indul újra a jövő évi elnökválasztáson.

Húzódik a döntés - lesz folytatás

A két legjelentősebb diákszervezet, az egyetemistákat tömörítő Unef és a középiskolásokat összefogó FIDL azt kérte tagjaitól, hogy csatlakozzanak a szakszervezetek által meghirdetett tiltakozó naphoz, amelynek legfőbb követelése a tervezet visszavonása.

A szakszervezetek felhívására szerdán délelőtt több ezren vonultak Párizsban a munkaügyi minisztérium elé, délután pedig a République (Köztársaság) térről indult a diákok több ezres menete.

A munkajogi reform elleni tiltakozással egy napon a vasúti közlekedésben dolgozók is sztrájkot hirdettek fizetésemelés érdekében, ezért szerdán átlagosan csak minden harmadik vonat közlekedett.

Francois Hollande államfő keddi velencei látogatásán jelezte, hogy időt kíván hagyni az egyeztetésekre és a tárgyalásokra, csak azt követően hozza meg a végső döntést a munkajogi reformot illetően.

A javaslat leginkább vitatott pontja a végkielégítések összegének maximalizálása és az elbocsátások feltételeinek könnyítése.

A szakszervezetek jelezték, hogy március 12-én és 31-én is utcára hívják az embereket. A felmérések szerint a franciák hetven százaléka ellenzi a reformot, és támogatja a tiltakozó megmozdulást. A reform ellen az interneten közzétett petíciót eddig több mint 1,2 millióan írták alá.