Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lengyelországban dolgozó külföldiek az idei év második negyedében rekordösszeget, 3,3 milliárd zlotyt utaltak az országon kívülre - idézte a központi bank adatait a gazeta.pl. Ugyanakkor a külföldön dolgozó lengyelek 3,9 milliárd zlotyt utaltak haza. (A 600 milliós különbség 45 milliárd forintot jelent - a szerk.)

A 3,3 milliárd zlotys átutalás 600 millióval több, mint egy negyedévvel korábban és 1,1 milliárddal, mint tavaly. Nem meglepő, hogy ennek legnagyobb része (pontosan hárommilliárd zloty) ukrajnai bankszámlákon landolt, hiszen a lengyeleknél dolgozó vendégmunkások túlnyomó többsége ukrán - csak az idei év második felében 446 ezer munkavállalási kérelem futott be ukrán polgároktól a lengyel hatóságokhoz.

Jönnek a fehéroroszok is

Munkavállalási engedély nélkül kizárólag néhány ország polgárai dolgozhatnak Lengyelországban: az ukránok, a grúzok, a moldáviaiak, az oroszok, az örmények és a fehéroroszok. Így rövid időtartamú, egy évben maximum hat hónapig tartó munkát lehet vállalni. Noha a lengyel cégek érdeklődnek a külföldi munkavállalók iránt, az Ukrajnán kívülről érkezők száma csekély. Például tavaly 5000 fehérorosz dolgozott Lengyelországban, ami idén 13 és fél ezerre ment fel.

Elindulnak vissza

A Financial Times (FT) arról számolt be, hogy sok olyan lengyel, aki Nagy Britanniában tanult és szerzett szakmai tapasztalatot, úgy határozott, hogy hazautazik. Jó néhányan már olyan cégnél dolgoztak, amely a brexit miatt vagy távozik a szigetországból, vagy felhagy terjeszkedéssel a kelet-közép-európai régióban.

A külföldön élő lengyelek egy részének vonzó lett szülőföldjük gazdasági fejlődése is. Nekik a Nagy-Britanniában szerzett tapasztalat és nyelvtudás nagy előnyt jelent a külföldi munkaadóknál meghirdetett pozíciók megszerzésében. Ennek köszönhetően, természetesen magasabb fizetésben reménykedhetnek. Ezt a csoportot segíti, hogy Lengyelország vonzó a brexit miatt költözködő a külföldi cégek szemében.

Bár igaz, amit a FT ír, mármint hogy sokan mennek haza a szigetekről Lengyelországba, érdemes emlékeztetni arra, hogy Nagy-Britanniában a lengyelek alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbséget: 2016-ban több mint egymillió lengyel állampolgár élt a szigetországban.

Gyere haza program

Tisztában van ezzel a ténnyel a varsói kormány is, ezért legalább a lengyel tudósokat szeretné hazacsábítani. Minderre milliókat szán. Elkészítették a Lengyel hazatérés névre keresztelt programot, amely az első évben 130 millió zlotyt (közel 10 milliárd forint, egy kisebb focistadion ára) fordíthat ösztöndíjakra. Ezek közül 2018 elején hirdetik meg az elsőket. A program keretében 25 ösztöndíjat állítottak össze, ebből 14-et már 2018 elején meghirdetnek.

A nyitókép forrása: Pixabay.com