Az Európai Parlament ma a "behálózott kontinens" elnevezésű (az egységes távközlési piacról szóló) bizottsági rendeletjavaslat általános szavazásának részeként megszavazta a roamingdíjak 2015 december 15-étől hatályba lépő eltörlését. Ha tehát valakinek olyan díjcsomagja van, hogy a családtagjait ingyen tudja hívni, ezt jövő karácsonykor akár Londonból is megteheti. A parlamenti képviselők a közlemény szerint a jogszabálytervezet módosításával az unión belüli barangolási díjak (a külföldről történő mobiltelefonálásért, üzenetküldésért és adatforgalomért felszámított extra díj) 2015-ös megszűntetését kérik.

A Pilar del Castillo Vera spanyol néppárti képviselő által jegyzett jelentést 534 szavazattal, 25 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadták el.

2010-ben ígéretet tettem rá, hogy 2015 végéig felszámolom a roamingdíjakat, most egyetlen lépésre vagyunk ezen ígéret megvalósulásától - kommentálta a döntést Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke. Következő lépésként az EU tagállamai tanulmányozzák a rendeletet, és a Bizottság reményei szerint 2014 végére megszülethet a végső megállapodás annak szövegéről.

Nem eszik olyan forrón a kását

Mindezzel a három hazai szolgáltató is új versenytársakat kaphat. Egy magyar előfizető ugyanis akár egy angol szolgáltató feltöltő kártyás csomagját is használhatja, amelyet korlátlan beszélgetéssel és előfizetéssel már 15-20 font havi díjért is megvásárolhat" - kommentálta a hírt Internetet.hu. A portál távközlési szakértője, Solt Ádám egyértelműen az árak csökkenésére számít.

Az optimizmust és a külföldi szolgáltatók határon átnyúló versenyét korlátozhatja ugyanakkor az, hogy a parlamenti képviselők szerint a barangolási szolgáltatások "visszaélésszerű használata" esetén kivételesen kivethető bizonyos, korlátozott mértékű használati díj.

A Bizottság 2013 szeptemberében terjesztette elő a "behálózott kontinens" elnevezésű távközlési rendeletet . A jogszabály nagy lépést tesz a valódi egységes távközlési piac megvalósítása felé az EU-ban: a roamingdíjak megszüntetésén túl teljes körűen garantálja a nyílt internetet és megtiltja a tartalmak blokkolását vagy korlátozását, összehangolja a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások frekvenciakiosztását, átláthatóbb fogyasztói internet- és szélessávú szolgáltatási szerződéseket ír elő, és megkönnyíti a szolgáltatóváltást a fogyasztók számára.

Jé, miért akadozik a Skype?

A korlátozásra vonatkozó szabályozás lényege, hogy az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók gazdasági vagy egyéb okból nem akadályozhatnak vagy lassíthatnak le egyes szolgáltatásokat. A cél, hogy az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók bizonyos szolgáltatásokat mások ellenében ne népszerűsítsenek. Az EU távközlési szabályzó hatósága, a BEREC 2012-es jelentése szerint ugyanis több internetszolgáltató megakadályozta vagy lassította a Skype internettelefon-szolgáltatás működését.

Az internet-hozzáférést biztosító cégek továbbra is kínálhatnak magasabb minőséget képviselő, speciális szolgáltatásokat, például az igény szerint használható videoszolgáltatást (video on demand), vagy az elsősorban vállalatok által használt, nagy adatmennyiség tárolására alkalmas felhőalkalmazásokat. Azonban e szolgáltatások nem érinthetik hátrányosan a másoknak kínált internet-hozzáférési szolgáltatás elérhetőségét vagy minőségét.

A képviselők lerövidítették azoknak a kivételes eseteknek a listáját, amelyek fennállásakor a Bizottság szerint blokkolható vagy lassítható az internet adatforgalma. A képviselők úgy vélik, hogy az internet működését csak bírósági határozat végrehajtása esetén, a hálózat biztonságának fenntartása érdekében, vagy átmeneti hálózati túlterheltség megelőzése céljából lehet akadályozni. Ha ilyen "forgalomszabályozási intézkedésekre" kerül sor, azoknak "átláthatóknak, megkülönböztetéstől menteseknek, arányosaknak" kell lenniük, és "a szükségesnél hosszabb ideig nem tarthatók fenn".