Irán külkereskedelmi forgalmából kizárja a dollárt - döntött a teheráni jegybank. Golamali Kamiab, a bank kormányzó-helyettese az iráni állami Tasnim News Agencynek elmondta: eddig is használtak a kétoldalú kereskedelemben rubelt, jüant, eurót, dél-koreai vont és török lírát. Fontolóra veszik kétoldalú valutacsere megállapodások megkötését is, hogy ezt a kört több valutára terjesszék ki, ami Kamiab szerint megkönnyíti Irán számára külkereskedelmi és gazdasági tranzakcióit.

A bejelentés szorosan követte a hírt, hogy Kína 2,25 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott négy iráni petrokémiai projekt finanszírozására. Kína 2010 végéig 35 milliárd dollárt fektetett az iráni olaj- és gáziparba, ami tavaly már több mint 50 milliárd dollárra emelkedett - írta a Want China Times.

A teheráni parlament költségvetési bizottságának szóvivője, Golam Reza Kateb közölte, hogy nyolc országgal tárgyalnak valutacsere megállapodás kötéséről, köztük Kínával, Indiával és Japánnal. Arab források arra hivatkoznak, hogy a jegybanki döntés nem az első, amely a dollár ellen irányul - példaként azonban csak az amerikai valuta háttérbe szorítását szolgáló orosz-kínai szerződést idézik, amely szerint a két ország egymás közötti kereskedelmében nemzeti valutáit fogja használni.