A Standard & Poor' hitelminősítő szerint a magánhitelezők követeléseinek továbbgörgetése "szelektív államcsődöt" eredményezne Görögországban - jelentette a Bloomberg. Az eurózóna tervei szerint a második görög segélycsomag 110-120 milliárdos költségéből 30 milliárdot az adósságok magánhitelezői adnának össze oly módon, hogy a következő két évben lejáró görög kötvényeik helyett újabbakat vásárolnának. A múlt héten a francia bankok, a pénzügyi felügyelet és a kormány két részből álló konstrukciót dolgozott ki magánkövetelések továbbgörgetésére, ám ez csak akkor működhet, ha a hitelminősítők elfogadják, hogy ez a megoldás nem jelenti a magánhitelek átütemezését.

Az S&P közleményében azonban az szerepel, hogy a hitelminősítő értékelési rendszere szerint a francia javaslatban megfogalmazott mindkét feltételrendszer valószínűleg kimeríti az adósságok bedőlésének kritériumait. A múlt hét elején kidolgozott francia tervben kínált egyik megoldás az lenne, hogy az arra vállalkozó bankok (magánhitelezők) lejáró görög kötvényeik felét 30 éves futamidejű, 5,5 százalék kamatot hozó görög papírokra váltanák, úgy, hogy az utóbbi az ország GDP-növekedésének függvényében több is lehet. A 30 éves papírok visszafizetési biztosítékaként további 20 százaléknyi kötvényük áráért a beváltás után az athéni kormány AAA minősítésű értékpapírokat vásárolna, és ezt egy speciális alapba helyezné el.

A másik lehetőségben az arra vállalkozó pénzintézetek a következő két évben lejáró kötvényeik legalább 90 százaléka, de lehetőleg 100 százaléka helyett újabb ötéves görög papírokat vásárolnának, szintén 5,5 százalékos kamattal. A francia javaslat meglékelése egyben lyukat üt a német kormány és a bankok között a múlt hét második felében létrejött megállapodásra is, miután ezek alapjául szintén a szomszédos országban kidolgozott módszereket fogadták el.