Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világszerte ismert Ponzi-féle piramisjáték kínai változata, az ocuapao (ezuabao) nevű, úgynevezett személyközi hitelezést közvetítő vállalkozás másfél év során vélhetően a világon az eddigi legtöbb áldozattal járó online csalást követte el ebben a műfajban. A nyomozás eddigi megállapítása szerint a hatalmas hasznot ígérő befektetési ajánlatoknak több mint a 95 százaléka volt valótlan.

A kínai központi televízió már több személy vallomását közzétette. Ezekből is egyértelművé vált, hogy a 2014-ben Anhuj tartományban indított üzlet működtetői csalók voltak. Megalapítója egy Ting Ning nevű férfi, aki a Jücseng holding elnöki posztját is betöltötte. A 34 éves üzletember ugyancsak az őrizetbe vettek között van.

Tingről most megírták: adott arra, hogy a környezetében szupergazdagnak ismerjék, és a kedvező imázs érdekében vállalatának menedzsmentjét is arra kötelezte, hogy viseljenek luxusmárkákat, hordjanak drága ékszereket. A férfit közpénzek törvénytelen eltulajdonításával, csalással történő pénzgyűjtéssel és illegális fegyvertartással is gyanúsítják.

Madoffot nem főzték le

A Ponzi-féle piramisjáték névadója Charles Ponzi bostoni olasz emigráns volt, aki az Egyesült Államokban az 1920-as években jutott tetemes summához a csalás akkor még újnak számító módszerével. Ennek lényege, hogy az újabb befektetők pénzéből fizetik ki mindig a korábbi befektetőket, ám a rendszer rendszerint egy idő után összeomlik.

A műfajban elkövetett legnagyobb pénzügyi csalássorozat, mely 50 milliárd dollár kárt okozott az ügyfeleknek, Bernard Madoff amerikai üzletember nevéhez fűződik. A Nasdaq volt elnöke, illetve a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC alapítója és vezetője 2008-ban bukott le; 2009 júniusában 150 év szabadságvesztésre ítélték.