Az egyház legfontosabb intézményeit összefogó National Church Institutions londoni székhelyén dolgozó 452 fő fizetésének összehasonlításából kiderült: a férfiak medián fizetése 45 072 font, a nőké 31 900 font évente, ami 41 százalékos különbség.

A legmagasabb bérsávban dolgozóknak mindössze 36 százaléka nő. A bérkategória alján lévő munkakörökben dolgozóknak viszont 74 százaléka, és még így sem keresnek annyit, mint a férfiak.

Az anglikán egyház abbéli kötelezettségének eleget téve közölte alkalmazottainak fizetését, amely előírja a 250 embernél többet foglalkoztató szervezeteknek, hogy a nemek közötti bérezési különbségek leküzdését segítendő tegyék közzé fizetési listáikat.

A szerdán több brit lap által is ismertetett adatok nem térnek ki a klérusra, amelynek tagjai  a brit munkajogi szabályok értelmében nem minősülnek alkalmazottak, hanem hivatalt töltenek be.

Az egyházi javak gondozásáért felelős biztosok között a 31 befektetéskezelő körében négyszázalékos fizetéskülönbséget mértek. A férfiak medián fizetése 72 500, a nőké 70 ezer font évente. A férfiaknak fizetett bónusz medián értéke viszont 10 150 font volt, míg a nők csak 4475 fontot kaptak.

"A fizetéskülönbség az alkalmazottak csaknem háromnegyede esetében kevesebb egy százaléknál, a stáb felénél pedig nincs is különbség. Az adatok viszont azt mutatják, van még mit tennünk, többek közt a bérek megállapítása tekintetében" - idézte az anglikán egyház szóvivőjét a The Times című lap.

A medián érték alkalmasabb a nemek közötti fizetéskülönbségek bemutatására az átlagnál, amely gyakran félrevezető lehet a kisszámú kiugróan magas fizetés miatt. Ezért használják inkább az előbbit.

Nagy-Britanniában átlagosan 18 százalékkal keresnek többet a férfiak a nőknél.