Az orosz kormány emellett korlátozhatja a Moszkvában szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták létszámát, akik jelenleg többen vannak, mint orosz kollégáik a washingtoni nagykövetségen. Barack Obama volt amerikai elnök kormányzata tavaly decemberben - az amerikai választásokba történt állítólagos orosz beavatkozás nyomán - 35 orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból és az orosz diplomácia tulajdonában lévő ingatlanokat foglaltatott le. (Nemcsak az oroszokkal, de Iránnal és Észak-Koreával szemben sem finomkodnak.)

A Kommerszant úgy értesült, hogy Moszkva lefoglaltathatja továbbá az amerikai követségnek a moszkvai Dorozsnaja utcán található raktárát, az angol-amerikai iskola épületét és a Spaso House néven ismert nagyköveti rezidenciát a belvárosi Arbat közelében - írja az MTI.

Oroszország emellett az Egyesült Államok számára érzékeny "aszimmetrikus" ellenlépéseket is hozhat. Moszkva egyebek között Észak-Korea ügyében nehézségeket okozhat Washington számára az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Emellett korlátozhatja az amerikai cégek tevékenységét az orosz piacon, valamint a dúsított urántermékek és a titán kivitelét az Egyesült Államokba.

Az amerikai képviselőház kedden fogadott egy el egy törvénytervezetet, amely újabb szankciókat léptetne érvénybe Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. A javaslatot várhatóan még ezen a héten a szenátus is megszavazza, majd a tervezet Donald Trump elnök elé kerül aláírásra. Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő szerint Trump alá fogja írni a jogszabályt.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán közölte: a Kreml mindaddig tartózkodik az új amerikai szankciók tartalmi kommentálásától, amíg törvényerőre nem emelkednek. Hozzáfűzte egyúttal, hogy Moszkvában a kétoldalú viszony, a nemzetközi jog és a nemzetközi kereskedelmi viszonyok szempontjából "rendkívül szomorúnak és lehangolónak" látják a törvénytervezet amerikai kongresszusi alsóházi megerősítését.

Peszkov szerint az orosz válaszintézkedésekről Vlagyimir Putyin elnök dönt majd - írja az MTI.