Benoit Coeure szerint olyan méretű veszély fenyegeti az eurózónás gazdasági növekedést, hogy mindent be kell vetni, élénkíteni kell a keresleti és a kínálati oldalon is. Coeure szerint a fiskális politika is segítheti a gazdaságot azokban az országokban, ahol még van mozgástere, de a strukturális reformok számítanak a legjobban.

Az ECB saját maga is kiveszi a részét a gazdasági élénkítésből. Előző héten újra csökkentette alapkamatát, amely most már 0,05 százalékon áll, szeptemberben és decemberben pedig 4 éves lejáratú hiteleket nyújt bankoknak, hogy azok élénkíthessék a vállalati hitelezésüket.

Az ECB a múlt héten bejelentette, hogy eszközfedezetű értékpapírok vásárlásába kezd, de nem akar teljes mennyiségi enyhítési (QE) programba fogni. Benoit Coeure szerint szeretnék ha elég likviditás lenne a bankszektorban, de ezt úgy akarják elérni, hogy ez a reálgazdaságnak is hasznára váljon.

Az ECB igazgatósági tag szerint feltételekhez kötött, célzott segítséget adnak a hitelezés beindításához, ezért nem "mennyiségi", hanem "minőségi enyhítésként" írná le az ECB programját.