Az évek óta vontatottan haladó gazdasági növekedés olyannyira erodálta az euróövezeti termelékenységet, hogy az már tartós gazdasági károkkal járhat - figyelmeztetett előadásában Mario Draghi.

Az ECB elnöke hangsúlyozta, hogy kizárólag monetáris politikai eszközökkel nem lehetséges feloldani az euróövezet "gazdasági görcseit", ahhoz a növekedés ösztönzésére és a foglalkoztatás javítására összpontosító strukturális reformokra is szükség lenne. "Strukturális reformokkal a gazdasági sokkok időtartamát és mértékét is csökkenteni lehet" - mondta, hozzátéve, hogy "a reformok halasztására lehet persze számtalan jónak tűnő politikai indokot találni, míg mellettük csak alig néhány gazdasági érv szól. Például az, hogy minden késedelemért túl magas árat kell fizetni" - fogalmazott.

Mi a magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy az infláció ne térjen el a szükségesnél hosszabb ideig a kitűzött céltól - jelezte a jegybank elnöke. Az inflációs célok elérését pedig az euróövezeti tagországoknak strukturális reformokkal kellene támogatnia, mivel egy rugalmas, gyorsan reagáló gazdasági környezetben a monetáris transzmisszió is jobban működik - mondta.