Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a testület tagjai "komoly aggodalmuknak" adtak hangot az infláció rövid távú alakulását illetően. Az infláció alakulását tehát annak kiszámíthatatlan dinamikájára való tekintettel "szoros figyelemmel" kívánják a továbbiakban is követni.

A testület rövid távon kissé lefelé korrigálta inflációs előrejelzését a csökkenő fogyasztói árak és az alacsonyabb olajár miatt. Becslésük szerint az infláció 2018 közepére érheti el a két százalékos célt. A kamatemelés mellett hozott döntés "szoros verseny" eredményeként született meg éppen az inflációs kilátások miatt. Az emelés mellett az inflációs cél közép távú teljesítésébe vetett meggyőződés, illetve a foglalkoztatási helyzet jelentős javulása szólt.  A Fed döntéshozói kissé felfelé javították középtávú GDP-növekedési előrejelzésüket, elsősorban a költségvetési kiadások várható gazdaságösztönző hatása miatt.

Az amerikai gazdaságot fenyegető világgazdasági kockázatok enyhültek tavaly nyár óta. Összességükben mind az inflációs, mind a növekedési kockázatok enyhültek. Az energia- és az importárak stabilizálódásával párhuzamosan ugyanis az infláció fokozatosan fel fog erősödni. Az alacsony energiaárak és a gyenge export által nem érintett ágazatokban viszont az üzleti aktivitás erőteljesen javult. A dollár erősödése és a viszonylag lassú világgazdasági növekedés azonban még egy jó ideig visszafogja az amerikai exportot. A testület számos tagja a dollár "számottevő" mértékű erősödésére számít.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint pozitív fejleményként értékelték a testület tagjai, hogy a munkaerő-piaci helyzet javulását hátráltató tényezők 2015 eleje óta jórészt eloszlottak. "Masszív" mértékben növekedtek emellett a lakossági kiadások is, a szövetségi költségvetés pedig az elkövetkező öt évben meggyőződésük szerint "mérsékelt" lökést ad majd a gazdasági növekedésnek. Összességében az elkövetkező hónapokban "mérsékelt" gazdasági növekedésre és a foglalkoztatási helyzet javulására lehet számítani. Olyannyira, hogy a testületből többen már a bérek emelkedését is valószínűnek tartják. Megjegyezve, hogy a "teljes foglalkoztatás" eléréséhez azonban még számos hátráltató tényezőnek kell elhárulnia. A munkaerő piaci helyzet teljes rendezéséhez és az infláció kezeléséhez tehát továbbra is szükség lehet még a "megengedő" monetáris politika bizonyos fokú alkalmazására. Mindemellett az adott gazdasági keretfeltételek csak a kamatlábak "fokozatos emelését" teszik lehetővé. Az esetleges kamatemelések mértékét és időzítését tehát a testület tagjai szerint a mindenkori a gazdasági növekedési kilátásoktól kell függővé tenni. Már csak azért is, mert a fokozatosság egyúttal a monetáris szigorítás gazdasági hatásának felmérésére is lehetőséget ad. A szigorítás óvatos megközelítése ugyanakkor minimalizálja a negatív gazdasági sokkokból eredő kockázatokat. A döntéshozók közül többen arra figyelmeztettek, hogy ajánlatos lenne kerülni annak még a látszatát is, hogy a Fed egy rögzített kamatemelési pálya mellett kötelezte volna el magát.