Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok társult államának státusát élvező Puerto Rico kormányzója és kormánya azzal töltötte az év végi ünnepeket, hogy kereste az államcsőd elkerülésének módozatait - derül ki a Washington Post cikkéből. Már január elején vissza kellene vásárolni egymilliárd dollár értékű államkötvényt, amire csak úgy tudtak fedezetet teremteni, hogy "megdézsmálják" a később lejáró tartozásokra félretett pénzt.

A trükkös megoldással egy kis csomagot, 37,3 milliónyi követelést leszámítva elkerülik az augusztusi kudarc megismétlődését. Akkor elmulasztották egy körvénycsomag visszavásárlását. A helyi vezetés abban bízik, hogy időt nyerhetnek addig, amíg az amerikai kongresszus leveszi a társult állam válláról a több mint 70 milliárd dollárra halmozott adóssághegy terhét.

A szokásos csapda

A helyzet kritikus. Puerto Rico gazdasága egy évtizede recesszióban van, ugyanis 2006-ban megszüntettek egy zsíros jövedelmet biztosító adókedvezményt, ami távozásra késztette a területre települt feldolgozóipari cégeket. Emiatt összezuhantak az adóbevételek.

A szigetcsoport felnőtt lakosságának 40 százaléka munkavállaló, így különösen súlyos probléma, hogy 15 éve két számjegyű a munkanélküliségi ráta. A bajok miatt az ötvenes évek óta nem látott kivándorlási hullám sújtja a területet.

Puerto Rico azért adósodott el, mert egymást követő vezetői hitelekkel tömködték be a költségvetésen tátongó lyukakat. Ez ördögi körhöz vezetett - az egyre nagyobb adósság egyre nagyobb hiányt teremtett -, amit csak fokozott a terület kötvényeinek különösen kívánatos volta. A Puerto Ricó-i állampapírok vásárlása után ugyanis nem kellett szövetségi és helyi adókat fizetni.

Tologatják a pénzt

Az, hogy a később lejáró adósságok törlesztésére felhalmozott tartalékalapból veszünk el 100 millió dollárt, világosan jelzi, hogy a szigetközösség kifut a fizetésképtelenség elkerülésére rendelkezésére álló lehetőségekből - figyelmeztetett közleményben Melba Acosta Febo, az állami befektetési bank elnöke.

A helyzetet bonyolítja, hogy a társult állam nem mehet oly módon csődbe, mint egy amerikai város - például Detroit -, azaz nem jelenthet egyszerűen fizetésképtelenséget, hanem kénytelen fulladozni hitelei terhe alatt.

Az amerikai kongresszusnak kellene elfogadnia egy olyan törvényt, amely lehetővé tenné a Chapter 9 törvény szerinti eljárást. A kormány ennek segítségével megállapodhatna a hitelezőkkel tartozásai átütemezéséről, mérsékléséről.

Nehéz szülés lesz

Ez mindkét félnek jó lenne, ugyanis a hitelezők nem tehetik meg, hogy követeléseik fejében saját tulajdonukba vesznek állami vagyontárgyakat. A Chapter 9-nek megfelelő eljárást kiegészítené egy pénzügyi ellenőrző testület felállítása is, ami meggyőzhetné a kötvénytulajdonosak arról, hogy az adós meg fog felelni a csődeljárásban foglal kötelezettségeinek.

A kongresszusban többségben lévő ellenzéki republikánusok zöme azonban ellenzi, hogy engedjék csődbe menni Puerto Ricót, vagy legalábbis olyan megoldást szeretne, amely egy fillérjébe sem kerül az amerikai adófizetőknek. Egyesek még több kiadáscsökkentést várnak a társult állam kormányától - az elmúlt időszakban megvágták az állami nyugdíjakat, kirúgták a közalkalmazottak egy részt és visszatartották az adó-visszatérítéseket.

Ketyeg az óra

Paul Ryan a képviselőház republikánus elnöke március végére ígérte a társult állam pénzügyi helyzetét rendező törvénycsomag elkészítését, ami ráhozta a frászt a Puerto Ricó-i vezetőkre. Már most fizetnünk kell - fakadt ki a Garcia Padilla kormányzó szilveszter előtt.

Helyi állami tisztviselők szerint ha az USA törvényhozása nem teszi lehetővé a rendezett adósságátütemezést, akkor májusban egy nagyobb lejáró kötvénycsomag végleg két vállra fekteti az szigetcsoportot.