A TV2 ugyan öt százalékkal, 18,3 milliárd forintra növelte árbevételét tavaly 2014-hez képest, ám a veszteség is nőtt, mégpedig irdatlan tempóban, 266 százalékkal - írta a Népszabadság a friss cégadatok alapján. A vállalat kötelezettségei meghaladják a 16 milliárd forintot. Andy Vajna tavaly egy rossz állapotban lévő vállalatot vett meg, amit ráadásul részben hitelből finanszírozott.

Most tehát az a feladat áll a tulajdonos előtt, hogy valahogy eltüntesse a veszteséget és megtalálja a módját az adósságok visszafizetésének is. Enélkül csődbe mehet a tévétársaság.

A mérleg szerint a legnagyobb pénznyelő az a szerződés, amelyet még a 2008-2009-es válság előtt kötöttek amerikai filmek megvételére. Ez kötelezi a céget a filmek játszására és az azzal járó költségek kifizetésére, miközben az elmúlt években összezuhant a tévés reklámpiac.

Vajna összesen 13 milliárd forint hitelt vett fel a TV2 megvásárlásához, amelyből 6,7 milliárdot az eredendően exportfinanszírozásra létrehozott Eximbanktól kapott. Ez a pénzintézet a cég működéséhez is adott 1,2 milliárd forint forgóeszközhitelt. A tévétársaság számíthat a kormány hirdetések formájában megjelenő támogatására.